Κόσμος|25.10.2021 16:29

Τουρκία: Οι 10 πρέσβεις στην ατζέντα της αιφνίδιας συνάντησης Ερντογάν – Μπαχτσελί

Μαρία Ζαχαράκη

Αιφνίδια συνάντηση είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρο της κυβέρνησής του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν δύο θέματα. Οι δέκα πρέσβεις που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα, αλλά και μία ενδεχόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Μουσταφά Σεντόπ για πρέσβεις: Γιατί δεν επικρίνουν την Ελλάδα για μη εφαρμογή των αποφάσεων ΕΔΑΔ;

«Για να μετρήσουμε την ειλικρίνειά σας. Η Ελλάδα παρεμβαίνει σε συλλόγους και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη με το όνομα ‘Τουρκική Ένωση Νέων’, επειδή χρησιμοποιούν τουρκικά ονόματα. Αυτό είναι αντίθετο με τη συνθήκη της Λωζάνης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπάρχουν περισσότερες από 10 αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με αυτό το θέμα και η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, κουνώντας το δάχτυλο στους 10 πρέσβεις που κατηγορούν μόνο την Τουρκία για μη εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Μουχαρέμ Ιντζέ για πρέσβεις: Ισοδυναμεί με βήμα πριν από κήρυξη πολέμου

Ο αρχηγός του Κόμματος Πατρίδας, Μουχαρέμ Ιντζέ, και πρώην αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές το 2018 για λογαριασμό του CHP δήλωσε σχετικά με την εντολή να κηρυχθούν personae non gratae οι 10 πρέσβεις:

«Η κήρυξη persona non grata είναι ένα βήμα πριν ξεκινήσει ένας πόλεμος, εδώ έχει φτάσει το θέμα. Καλέ, η οικονομία σου διανύει μια εύθραυστη περίοδο. Η οικονομία διάγει άσχημες μέρες. Τέτοιες μέρες δεν μπορείς να προβαίνεις σε τέτοια κίνηση, δεν πρέπει. Θα σε στριμώξουν στη γωνία. Εκείνοι οι διπλωμάτες που εξευτέλισε ως μεσιέ, ασκούν χρόνια διπλωματία σε αυτή τη χώρα. Άφησέ τους και θα τη βρουν τη λύση», είπε ο Ιντζέ, υπενθυμίζοντας επίσης ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει πίσω και με τον πάστορα Μπράνσον, όταν ο Ντόναλτ Τραμπ τον πίεσε με την οικονομία το 2018.

Διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία κατά των 10 πρέσβεων

Μέλη τουρκικής οργάνωσης νεολαίας, που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα με τουρκικές σημαίες και κρατώντας αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή για 10 πρέσβεις και πλακάτ που έγραφαν «Πρέσβεις του Ατλαντικού, η σωτηρία του Καβάλα», «Η νέα ρότα της Τουρκίας λέει αντίο στον Ατλαντικό», φώναζαν το σύνθημα «Θα φύγουν όπως ήρθαν».

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική καριέρα και η (άνιση) μάχη με τον καρκίνο

Φώφη Γεννηματά: Όταν μίλησε για τη μάχη της με τον καρκίνο

Φώφη Γεννηματά: Συλλυπητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απώλειά της

Πέραμα - Δικηγόρος τραυματία: Ο 20χρονος νεκρός δεν οδηγούσε - Οδηγός ο 15χρονος που αναζητείται

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΤουρκίαπρεσβευτής