Κόσμος|26.10.2021 22:41

Ανάλυση Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τόνους για Οσμάν Καβαλά και πιέζουν Ερντογάν

Newsroom

Ανεβάζει τους τόνους η Ουάσιγκτον σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά και την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης τους προς τον ακτιβιστή.

Δεν έχουν αλλάξει στάση οι ΗΠΑ

Σύμφωνα ειδικότερα με τον ανταποκριτή του OPEN TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη θέση της. Η στάση της για καταδίκη της φυλάκισης του Τούρκου ακτιβιστή είναι η ίδια. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από ερώτηση των δημοσιογράφων, διευκρίνισε πως η χώρα είναι σταθερή στις δεσμεύσεις της για προώθηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Τόνισε παράλληλα πως η αρχική δήλωση των 10 χωρών ισχύει.

«Οι δεσμεύσεις είναι οικουμενικές και τις μοιράζονται οι ΗΠΑ με τους άλλους 9 υπογράφοντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για πιθανή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Νεντ Πράις διαβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είχαν ως μοναδικό στόχο να αποσαφηνίσουν ότι η δήλωση της 18ης Οκτωβρίου «συνάδει με το άρθρο 41» της Σύμβασης της Βιέννης, αποφεύγοντας να αναλύσει το περιεχόμενό της.

Την Δευτέρα, οι 10 πρεσβευτές ανέφεραν, κυρίως με αναρτήσεις τους στο Twitter, ότι εφαρμόζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης που αφορά τις διπλωματικές σχέσεις και απαγορεύει κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: «Έκρηξη» στα κρούσματα όπως προ lockdown πέρυσι - Ο παράγοντας γρίπη

Τουρκία: «Μήνυμα στην Αθήνα» με «εκπαιδευτική πτήση» τουρκικών F-16 στο Αιγαίο

Τζανακόπουλος στο σπίτι του θύματος στον Ασπρόπυργο: Ζητά δικαιοσύνη για το Πέραμα

Κιλιτσντάρογλου για 10 πρέσβεις: Η Τουρκία δεν ξανάζησε τέτοιο ρεζιλίκι

Σχολική κάρτα covid: Από 1 Νοεμβρίου στο edupass.gov.gr για μαθητές σε δημόσια σχολεία

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟσμάν ΚαβαλάΗΠΑΟυάσιγκτον