Κόσμος|27.10.2021 12:51

Τουρκία: Το παρασκήνιο για τους 10 πρέσβεις - Οι 47 ώρες που έλυσαν την κρίση

Μαρία Ζαχαράκη

Το παρασκήνιο πίσω από τη δήλωση των 10 πρεσβειών που έλυσε την κρίση «αποκαλύπτει» η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι έλαβε χώρα ένα έντονο παρασκήνιο περίπου 47 ωρών αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε στο Εσκίσεχίρ ότι έδωσε εντολή να χαρακτηριστούν personae non gratae οι πρεσβευτές και μέχρι να στείλουν τη δήλωση αναδίπλωσης μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την «Ακσάμ» το διπλωματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε, ως εξής: «Σε αυτές τις 47 ώρες σημειώθηκε μεγάλη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ των πρέσβεων και του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη δήλωση Ερντογάν, οι πρεσβευτές ρωτούσαν ο ένας μετά τον άλλο: "Το εννοεί σοβαρά ο Ερντογάν για το persona non grata;". Το υπουργείο απάντησε "Είναι εξαιρετικά σοβαρό".

Τότε οι πρέσβεις έστειλαν ένα διορθωτικό κείμενο στο υπουργείο. Το κείμενο ανέφερε ότι "παρεξηγήθηκε η δήλωσή τους και ότι εξέφραζαν μόνο την ανησυχία και την κριτική τους προς το δικαστικό σύστημα". Το κείμενο όμως δεν άρεσε στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν το αποδέχτηκε, απαντώντας, "Αυτό το κείμενο δεν διορθώνει το σφάλμα, δεν λύνει το πρόβλημα. Θέλουμε να εκφράσετε τη δέσμευσή σας στη Σύμβαση της Βιέννης". Το υπουργείο επέμεινε στη δέσμευση για ρητή τήρηση της Σύμβασης της Βιέννης.

Η διπλωματική κινητικότητα με τους πρέσβεις συνεχίστηκε μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα πραγματοποιούνταν το υπουργικό Συμβούλιο. Ώρες πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κινητικότητα κορυφώθηκε. Ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν ο τελευταίος που επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τον πρέσβη του ότι "η δήλωση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου". Και το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι "θα πρέπει να διορθώσετε το λάθος εγκαίρως, γιατί αν ληφθεί απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο, τότε δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής".

Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, γύρω στις 15.30, ήρθε η αναμενόμενη δήλωση μέσω των social media. 47 ώρες μετά τη δήλωση του Ερντογάν στο Εσκισεχίρ στις 16.30, οι πρεσβευτές έκαναν ένα βήμα πίσω και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ότι θα τηρήσουν τη Σύμβαση της Βιέννης, όπως ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μια τελευταία σημείωση: Η πρεσβεία ζήτησε λίγο χρόνο για το τελικό κείμενο της δήλωσης που δημοσιεύτηκε στο twitter, λέγοντας "πρέπει να πάρουμε έγκριση από τον Λευκό Οίκο". Αυτός είναι κι ο λόγος που σημειώθηκε μία καθυστέρηση.

Η διόρθωση που είχαν ετοιμάσει 10 πρέσβεις παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά από λίγο "πηγές της τουρκικής προεδρίας" ανέφεραν ότι "χαιρετίζουν" τη νέα δήλωση».

Έντονη αναζήτηση διπλωματικής γλώσσας

Παράλληλα, και η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επίλυση της κρίσης. «Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου επιστρέφει από την Κορέα γύρω στις 15.00 της Κυριακής (24 Οκτωβρίου) και ξεκινά αμέσως συνεργασία με το επιτελείο του στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξεύρεση λύσης στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις με τις υπογράφουσες την πρώτη δήλωση πρεσβείες, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος.

Οι επαφές επικεντρώνονται σε μια φόρμουλα λύσης που θα επιτρέψει να μην απελαθούν οι πρέσβεις ως personae non gratae. Ξεκινά η αναζήτηση μιας διπλωματικής γλώσσας που μπορεί να το επιτρέψει, έτσι ώστε κι η τουρκική πλευρά να το ερμηνεύσει ως ένα βήμα πίσω από τη δήλωση των πρέσβεων της 18ης Οκτωβρίου.

Και τέλος, η φόρμουλα είναι ένα κείμενο που μοιράστηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ κατόπιν συμφωνίας με την τουρκική πλευρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι γίνεται πράξη η διπλωματική λύση που βρέθηκε.

Τώρα μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, καθώς η κρίση έχει τελειώσει» καταλήγει με ανακούφιση το άρθρο με το διπλωματικό παρασκήνιο της «Χουριέτ».

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Η Ελλάδα την αποχαιρετά – Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών

Καιρός: Μεσογειακός κυκλώνας φέρνει βροχές και καταιγίδες – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Φώφη Γεννηματά: «Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω» - Ο αγώνας που έδινε ως την τελευταία στιγμή

Επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου: Δεν ζητεί ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας η Έφη Κακαράντζουλα

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπρέσβειςΤουρκία