Κόσμος|27.10.2021 19:55

Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία της προεδρίας Ερντογάν με ΗΠΑ για F-16 και Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, «κατά τη συνομιλία, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το θέμα των F-35/F-16, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ελλάδα, η ανατολική Μεσόγειος και άλλα περιφερειακά θέματα. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα και οι λεπτομέρειες της διμερούς συνάντησης, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα, μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη συνομιλία τονίστηκε η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι τα μέρη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα θέματα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, της κατανόησης και των κοινών συμφερόντων, ενώ σημασία έχει και η τήρησης των διεθνών συμφωνιών. Συμφωνήθηκε δε ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δράσουν με συνεργασία και αλληλεγγύη απέναντι στις παγκόσμιες και περιφερειακές απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, η μετανάστευση και οι επιδημίες.

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Ρίγη συγκίνησης στο τελευταίο αντίο - Οι επικήδειοι από τα παιδιά της

Ερντογάν: «Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ» - Ακυρώθηκε η συνάντηση με Μπάιντεν

Επίθεση με βιτριόλι: Καταδίκη με τη μέγιστη των ποινών στην Έφη Κακαράτζουλα

Εξάρχεια: Βίντεο δείχνει αστυνομικό των ΜΑΤ να σπάει τζαμαρία και να λέει «είμαι τρελός»

Koρονοϊός - CDC: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η τέταρτη δόση εμβολίων

F-16Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΤουρκία