Κόσμος|28.10.2021 13:37

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Γαλλίας - Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit

Newsroom

Σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία φαίνεται πως εξελίσσεται η προειδοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης προς βρετανικά αλιευτικά σκάφη που εντοπίστηκαν να ψαρεύουν ανοιχτά του λιμανιού της Χάβρης. Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες πηγάζει από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας για το Brexit που αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών.

Τι αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας

Το υπουργείο Ναυτιλίας της Γαλλίας, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησε σε προφορικές προειδοποιήσεις προς τα βρετανικά αλιευτικά σκάφη. Πιθανότατα στον καπετάνιο του πλοίου θα ασκηθεί ποινική δίωξη, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός, Ανίκ Ζιραρντέν σε ανάρτησή της στο twitter ανέφερε πως το βρετανικό σκάφος παραδόθηκε στις γαλλικές Αρχές. 

Την Τετάρτη, η Γαλλία εξέδωσε έναν κατάλογο κυρώσεων που μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στην διένεξη για την αλιεία με τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι επεξεργάζεται έναν δεύτερο γύρο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι προμήθειες ενέργειας στην γειτονική της χώρα.

Η Γαλλία μπορεί να ενισχύσει τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους σε αγαθά από τη Βρετανία, να αρνηθεί την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της χώρας αυτής σε καθορισμένα λιμάνια και να καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφεραν τα γαλλικά υπουργεία Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Σκληρή στάση από τη Βρετανία

Η Βρετανία στο μεταξύ τονίζει πως έχει δώσει το 98% των αδειών αλιείας που προβλέπονται για ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη, ωστόσο υπάρχει μια «διαφωνία» για 31 αλιευτικά, τα οποία δεν έχουν παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις ώστε να λάβουν άδεια αλιείας.

Όλες οι ειδήσεις

28η Οκτωβρίου: Εντυπωσιακή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με πτήση Spitfire, F-16 και αλεξιπτωτιστές

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας κλαίγεται πέντε φορές την ημέρα - Ο εκβιασμός στις ΗΠΑ

«Ήρωες» 1940-2021- Το Εθνος tv στο Αλβανικό μέτωπο

Facebook: Η μεγάλη μέρα για τον Ζάκερμπεργκ - Τι θα ανακοινώσει για τη νέα εποχή και το metaverse

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται Μεσογειακός Κυκλώνας - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

αλιείαΓαλλίαΒρετανίαBrexit