Κόσμος|30.10.2021 18:16

Απόκοσμες εικόνες: Πλοία φαντάσματα από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο ξεβράστηκαν στην Ιαπωνία

Newsroom

Ένα απόκοσμο σκηνικό προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας αποκάλυψε η μάνα φύση. Δεκάδες πλοία φαντάσματα που είχαν βυθιστεί σε μάχες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ύστερα από έντονη υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο σε ηφαιστειολόγους αλλά και σε ιστορικούς και στρατιωτικούς αναλυτές.

Βυθίστηκαν από τους Αμερικανούς

Σύμφωνα με τους εκτιμητές τα περισσότερα πλοία είναι ιαπωνικά και φαίνεται πως συμμετείχαν στην αιματηρή μάχη του Ίβο Τζίμα (Iwo Jima) το 1945, όταν βυθίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Μετά από 76 χρόνια βρίσκονται και πάλι υπό το φως του ηλίου έστω και πρόσκαιρα. Είναι πλέον εκτεθειμένα στη δυτική πλευρά του νησιού Ίβο Τζίμα. Πρόκειται για νησί που βρίσκεται περίπου 760 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο και εκεί έλαβε χώρα η πιο αποφασιστική μάχη μεταξύ των Αμερικανών και των Ιαπώνων.

Ηταν κυματοθραύστης

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, τα πλοία μετακινήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου για να σχηματίσουν έναν «κυματοθραύστη» στις αμερικανικές δυνάμεις, θωρακίζοντας παράλληλα άλλα πλοία που ξεφόρτωναν στρατεύματα και όπλα προς ενίσχυση των Ιαπωνικών δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να καταλάβουν την Ίβο Τζίμα για να καταφέρουν να νικήσουν ενάντια της Ιαπωνίας.

Σκληρή μάχη 40 ημερών

Διήρκεσε από τις 19 Φεβρουαρίου ως τις 26 Μαρτίου 1945. Οι ΗΠΑ στόχευαν την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού συμπεριλαμβανομένου των τριών αεροπορικών του βάσεων.Μέσω αυτών θα μπορούσαν να οργανώσουν την εκστρατεία για την κατάληψη της Ιαπωνίας.Μετά από πέντε εβδομάδες βίας και αιματοχυσίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να καταλάβουν το νησί.

25.000 νεκροί

Εκατοντάδες Ιάπωνες στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ περίπου 18.375 Ιάπωνες σκοτώθηκαν. Οι Αμερικανοί στη συγκεκριμένη μάχη υπολογίζεται πως είχαν 6.822 απώλειες. Το Ίβο Τζόιμα φιλοξενεί τώρα μόνο τον ιαπωνικό στρατό.

H πιο δημοφιλής φωτογραφία του Β παγκοσμίου πολέμου τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Ίβο Τζίμα

Υπολείμματα 24 πλοίων

Αεροφωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ιαπωνικό ειδησεογραφικό κανάλι All Nippon News δείχνουν τα υπολείμματα των 24 πλοίων που ήρθαν στην επιφάνεια, τα οποία βρίσκονται σε ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Ο Setsuya Nakada του Κέντρου Προώθησης Έρευνας Ηφαιστείων δήλωσε στο All Nippon News: «Η αποχρωματισμένη θαλάσσια περιοχή έχει εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές, γεγονός που δείχνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει ακόμη μειωθεί.

Λόγω της έντονης δραστηριότητας του θαλασσίου ηφαιστείου Fukutoku - Okanoba αναδείχτηκε ένα μικρό νησί, που σχηματίστηκε από ελαφρόπετρα και ηφαιστειακή τέφρα, ωστόσο, ο Nakada είπε πως πιστεύει ότι το νησί θα εξαφανιστεί σύντομα λόγω της διάβρωσης.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια σειρά από ηφαίστεια και τοποθεσίες σεισμικής δραστηριότητας γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), τα νησιά Bonin είναι επιρρεπή σε σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όλες οι ειδήσεις

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Βιολογική βεβαιότητα η εμφάνιση ιού που δεν θα μπορούμε να περιορίσουμε

Τουρκικό πλοίο με μετανάστες στην Κρήτη: Crash test για Ελλάδα και Ε.Ε από Τουρκία

Καιρός: Σαρώνει ο κυκλώνας Νέαρχος - Live χάρτης για την κακοκαιρία

Συντάξεις: Πόσα χάνουν όσοι βιάζονται να βγουν σε σύνταξη - Παραδείγματα

Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΙαπωνίαΙβο Τζίμαπλοία