Κόσμος|29.10.2021 21:18

Συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν στη Ρώμη: Οι ΗΠΑ ήταν αδέξιες στη συμφωνία AUKUS

Newsroom

Το λάθος των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία AUKUS που προκάλεσε πλήγμα στις σχέσεις της Γαλλίας με Βρετανία, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες, παραδέχτηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή 209 Οκτωβρίου στη Ρώμη. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ χειρίστηκαν «αδέξια» το ζήτημα και στη συνέχεια έκανε επίθεση φιλίας στον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη πολιτική σχέση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία AUKUS και η ακύρωση της συμφωνία της Γαλλίας με την Αυστραλία για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων ήταν ένα "αδέξιο" επεισόδιο που δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επέφερε στη Γαλλική αμυντική βιομηχανία 66 δισ. δολάρια και είχε χαρακτηριστεί από το Παρίσι ως «η συμφωνία του αιώνα».

https://www.youtube.com/watch?v=oi1RjOGep2o&ab_channel=CNN

Η συνάντηση των δύο προέδρων στη Ρώμη στο πλαίσιο της συνάντησης των G20 συνοδεύτηκε από χειραψίες και πολλά χαμόγελα, σε μία προσπάθεια των δύο ισχυρών ανδρών να κρύψουν την ψυχρότητα που έχει περιβάλλει τις σχέσεις τους.

Ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι πίστευε πως η Αυστραλία είχε ήδη ενημερώσει τη Γαλλία ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη σύμβαση για τα υποβρύχια.«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν αδέξιο, δεν έγινε με πολλή χάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Είχα την εντύπωση ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί πολύ νωρίτερα, ότι η συμφωνία με την αυστραλ’ια δεν θα προχωρούσε», είπε, γεγονός που εάν ισχύει είτε το επιτελείο του δεν τον ενημέρωσε σωστά, είτε η Αυστραλία παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Γαλλία «εξαιρετικά, εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο ... και μια δύναμη από μόνη της» που διακατέχεται «με τις ίδιες αξίες» με τις ΗΠΑ. 

Ο Μακρόν από την πλευρά του  δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν η αρχή μιας διαδικασίας ανασυγκρότησης της εμπιστοσύνης, αλλά δήλωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας.

Όλες οι ειδήσεις

Αιγαίο: Τουρκικό πλοίο με 400 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης - Η Αθήνα ζητά να γυρίσουν πίσω

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Φρουρούμενος στο νοσοκομείο ο 54χρονος - Πιστεύει ότι είναι ζωντανή

Πειθαρχικός έλεγχος για τον Κασιδιάρη: Πιθανή η απαγόρευση επικοινωνιών και η αλλαγή κελιού

Νερό: Σε «αυλάκι» ιδιωτικοποίησης το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας

Καιρός – Κυκλώνας Νέαρχος: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Πρόγνωση Μαρουσάκη

ΗΠΑAUKUSΤζο ΜπάιντενΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλία