Κόσμος|31.10.2018 08:17

Ενας στους εννέα πεθαίνει από τη ρύπανση

Newsroom

Βαρύτατο είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την ατµοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες και προχθές η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠ) και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ) αντίστοιχα.

Από αυτά προκύπτει πως τουλάχιστον έξι εκατοµµύρια άνθρωποι κάθε χρόνο (ή αλλιώς ένας στους εννέα θανάτους) παγκοσµίως πεθαίνουν από προβλήµατα υγείας που συνδέονται άµεσα µε την ατµοσφαιρική ρύπανση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, περίπου 500.000 πρόωροι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι αποτέλεσµα της κακής ποιότητας του εισπνεόµενου αέρα.

Πιο συγκεκριµένα, τα µικροσκοπικά αιωρούµενα σωµατίδια (PM 2,5) προκάλεσαν 422.000 πρόωρους θανάτους το 2015 σε 41 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, εκ των οποίων οι 391.000 σηµειώθηκαν στα 28 κράτη-µέλη της ΕΕ.

Αντίστοιχα, η ατµοσφαιρική ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου (ο βασικός παράγοντας ρύπανσης από την κίνηση των οχηµάτων στους δρόµους των πόλεων) την ίδια χρονιά ήταν υπεύθυνη για 70.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η εισπνοή όζοντος προκάλεσε 16.400 θανάτους το 2015 στην Ευρώπη.

Από τις µετρήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) προκύπτουν ωστόσο ακόµα πιο δραµατικά στοιχεία, αφού µόνο το 2016 περισσότερα από 600.000 παιδιά (ηλικίας από 15 και κάτω) παγκοσµίως πέθαναν εξαιτίας αναπνευστικών προβληµάτων που προκλήθηκαν από τη µακρά έκθεση σε µολυσµένο αέρα.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περίπου το 93% των παιδιών κάτω των 15 ετών, δηλαδή 1,8 δισεκατοµµύρια παιδιά (συµπεριλαµβανοµένων 630 εκατοµµυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών) αναπνέουν καθηµερινά επικίνδυνα µολυσµένο αέρα.

Ο ΠΟΥ στην έρευνά του αναφέρει πως η έκθεση σε µολυσµένο αέρα είναι αναλογικά πολύ πιο εκτεταµένη στις φτωχές και µετρίου εισοδήµατος χώρες από όσο στις πλούσιες χώρες. Πιο συγκεκριµένα, από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε κράτη που ανήκουν στον «πλούσιο» κόσµο, µόνο το 52% εισπνέει µολυσµένο αέρα, ενώ στην άλλη κατηγορία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 98% για την ίδια ηλικιακή οµάδα.

Ευάλωτα τα παιδιά

Η έκθεση του ΠΟΥ δηµοσιεύθηκε λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο Παγκόσµιο Συνέδριο για την Ατµοσφαιρική Ρύπανση και την Υγεία. Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω έκθεση επιβεβαιώνεται ότι η κακή ποιότητα του αέρα επιδρά στα έµβρυα (κάνει πιθανότερο τον πρόωρο τοκετό και µειώνει το βάρος γέννησης) αλλά και ό,τι συνδέεται άµεσα µε προβλήµατα στη σωµατική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά, σύµφωνα µε την έκθεση, επηρεάζονται περισσότερο από τη ρύπανση του αέρα, αφού αναπνέουν ταχύτερα από τους ενηλίκους και έτσι εκτίθενται σε µεγαλύτερο όγκο ρύπων από τους µεγαλύτερους σε ηλικία.

«Βόµβα» για την άγρια ζωή η ανθρώπινη δραστηριότητα

«Βιοµηχανικών» διαστάσεων καταστροφή έχει προκαλέσει στην άγρια ζωή η ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς, σύµφωνα µε την έκθεση «Living Planet» της WWF, ο παγκόσµιος πληθυσµός ψαριών, πουλιών, αµφίβιων, ερπετών και θηλαστικών µειώθηκε κατά 60% την περίοδο από το 1970 έως το 2014.

Τα δραµατικά συµπεράσµατα της έκθεσης της WWF, που συντάχθηκε µε τη συµβολή της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, βασίζονται στην πολυετή παρακολούθηση 16.700 πληθυσµών συνολικά 4.000 ειδών. Από τα στοιχεία προκύπτει, βέβαια, ότι η κατάσταση δεν είναι παντού ίδια. Επί παραδείγµατι, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή η άγρια πανίδα το εξεταζόµενο διάστηµα µειώθηκε κατά 31%, ενώ στην Καραϊβική και τη Λατινική Αµερική κατά 89%.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του σε διεθνή µέσα ενηµέρωσης, ο γενικός διευθυντής της WWF, Μάρκο Λαµπερτίνι: «Η κατάσταση είναι πολύ άσχηµη και γίνεται συνέχεια χειρότερη. Και δεν είναι µόνο ο αφανισµός των πληθυσµών των έµβιων όντων αλλά και η αποψίλωση των δασών, η υπεραλίευση και η µόλυνση. Η προσοχή µας έχει εστιαστεί κυρίως στο κλίµα και σωστά. Οµως αγνοούµε άλλα συστήµατα που είναι άµεσα συνδεδεµένα µε το κλίµα και απολύτως σηµαντικά για τη διατήρηση της ζωής στη Γη».

ρύπανσηΠΟΥμόλυνση περιβάλλοντος