Κόσμος|31.10.2021 21:30

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν: Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις οι ΗΠΑ

Newsroom

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open μίλησε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Χασάν Τσελίκ, για τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη.

Στο επίκεντρο της ατζέντας τα εξοπλιστικά ενώ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσελίκ σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά και κατοχή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία». Όπως συμπλήρωσε, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει μαχητικά F- 35. «Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ζητάει να αγοράσει F-16 μαχητικά. Αν η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο αρνηθούν, τότε η Τουρκία θα ψάξει να αγοράσει από αλλού μαχητικά αεροσκάφη. Πάντως, πιστεύω ότι η ρωσική επιλογή είναι η τελευταία για την Τουρκία», υπογράμμισε ο Χασάν Τσελίκ.

Και τα ελληνοτουρκικά στη συζήτηση – Οι αμερικανικοί θεσμοί πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε, ακόμα, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θέματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζητήματα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και μερικών διαφωνιών και δυσκολιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας», είπε και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος και άλλοι αμερικανικοί θεσμοί είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Όμως στη Σύνοδο της Ρώμης έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε γνωστή την επιθυμία του να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος καθώς η Τουρκία είναι μία σημαντική περιφερειακή χώρα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τζανάκης - Σαρηγιάννης «βλέπουν» Νοέμβριο ακόμη και πάνω από 5.000 κρούσματα

Μόσιαλος κατά της ιδέας για SMS σε ανεμβολίαστους: «Θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα»

Συντάξεις: Άνοιξε το Τaxis για τα αναδρομικά - Ο λογαριασμός από την εφορία

Τεκμήρια διαβίωσης: Επανέρχονται το 2022

Ξανά τουρκική φρεγάτα σε απόσταση αναπνοής από το Nautical Geo

Συντάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Στο επίκεντρο Συρία, «πρέσβεις» και F-35

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίασυνάντησηΗΠΑμαχητικά αεροσκάφηΤζο Μπάιντεν