Κόσμος|01.11.2021 08:31

Ζόραν Ζάεφ: Η επόμενη ημέρα στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Τίμος Φακαλής

Να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ζητά ο Ζόραν Ζάεφ μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την ήττα του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Ζάεφ προκρίνει την λύση μιας νέας κυβέρνησης με προοδευτική πλειοψηφία.

Βόρεια Μακεδονία: Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Ζάεφ

Όπως είπε δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει μέχρι να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική πλειοψηφία. «Παραμένω στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν ακόμη 2,5 χρόνια δουλειάς και οικονομικής επιτυχίας που θα ωφελήσει ολόκληρο το έθνος και το κράτος», είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Με την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού παραιτείται ολόκληρη η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει το άρθρο 93 του Συντάγματος. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ανακοινωθείσα παραίτηση στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, να υποβάλει γραπτώς ο Ζάεφ στον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Μέχρι να συμβεί αυτό, τυπικά και νομικά, ο πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

«Η αντιπολίτευση υποστηρίχθηκε με πολλά χρήματα από το εξωτερικό»

«Δεν είναι δύσκολο να φύγεις από την πολιτική, είναι δύσκολο να σκεφτείς την πραγματικότητα της απόφασης του λαού μας» δήλωσε ο Ζάεφ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και πρόσθεσε: «Έφερα την ελευθερία και τη δημοκρατία, και όταν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος που η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του και πίστευε ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ τους επόμενους μήνες».

Αναφερόμενος στην ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «η αντιπολίτευση υποστηρίχθηκε με πολλά χρήματα από το εξωτερικό για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και ένα μεγάλο μέρος καρπώθηκε από εγχώριους επιχειρηματίες για μελλοντικά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και σχέδια. «Λυπάμαι που όλα αυτά τα χρήματα είναι ένας σημαντικός λόγος για αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε ο Ζάεφ.

Στο μεταξύ, το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να εκλέξει νέο αρχηγό κόμματος και το ποιος θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού είναι άγνωστο προς το παρόν.

Η σημερινή κυβέρνηση

Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Δεν αποκλείεται, όμως, το ενδεχόμενο κάποιο - ή κάποια - από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη «μεταπήδηση» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών. Σε περίπτωση που δεν «ευοδωθεί» κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Στις χθεσινές δημοτικές εκλογές κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ. Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε «αντάρτης» του SDSM.

Βόρεια ΜακεδονίαεκλογέςΖόραν Ζάεφ