Κόσμος|01.11.2021 17:42

Τι είπε η γλώσσα του σώματος Ερντογάν και Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Newsroom

Μια Τουρκάλα ειδικός στη γλώσσα του σώματος, η Γελίζ Τζεϊράν, εξήγησε τις λεπτομέρειες με βάση τις φωτογραφίες από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Ρώμη. 

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί πολύ επαγγελματικά τη γλώσσα του σώματος σε τέτοιες συνόδους κορυφής, ανάλογα με τί μηνύματα θέλει να περάσει και ότι επιδεικνύει στάση αυτοπεποίθησης. Κι οι δύο έχουν χαμόγελο που μπορεί να ονομαστεί καθαρά ευγενικό χαμόγελο, κι όχι ένα ειλικρινές και φυσικό χαμόγελο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαράκη

Στη φωτογραφία, όπου οι ηγέτες κρατούν στάση 45 μοιρών, δείχνει ότι υπάρχει μια συμφιλιωτική προσέγγιση. Τα δάχτυλα δίνουν και μηνύματα. Ο αντίχειρας είναι το σημάδι του εγώ, ενώ ο δείκτης δείχνει την επιθυμία για μεγαλύτερο συμβιβασμό.

Σε συναντήσεις που έχουν θέμα συνομιλίες προτιμάται το στρογγυλό τραπέζι 

Στο στρογγυλό τραπέζι ο Ερντογάν τηρεί μια αποφασιστική, ελεγχόμενη και χαλαρή στάση. Το να βάζει ο Μπάιντεν το χέρι του στο σημειωματάριο ή στο αρχείο δίνει το μήνυμα «Έκανα τη δουλειά μου για αυτή τη συνάντηση, είμαι έτοιμος», αλλά διακρίνεται κάποια ανησυχία στον Μπάιντεν. Ενώ ο Ερντογάν παίρνει μια χαλαρή αλλά και προσεκτική στάση.

Ένα στρογγυλό τραπέζι προτιμάται σε συναντήσεις που έχουν θέμα συνομιλίες, ενώ ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο τραπέζι προτιμάται γενικά σε μια προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα συνάντηση. Τάδε έφη για το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Α Χαμπέρ η Τουρκάλα ειδικός Γελίζ Τζεϊράν.