Κόσμος|02.11.2021 11:34

Βόρεια Μακεδονία: Πιέζουν τον Ζάεφ να μην παραιτηθεί

Newsroom

Ρεπορτάζ Τίμος Φακαλής

Ισχυρές πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους δέχεται ο Ζόραν Ζάεφ για να μην παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, όπως δήλωσε ότι θα κάνει μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή. Τόσο το αλβανικό κόμμα DUI του Aλί Αχμέτι, όσο και τα μικρότερα DPA , DOM, LDP και NSDP που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως διαφωνούν κατηγορηματικά με την  προκήρυξη πρόωρων εκλογών όπως ζητάει επίμονα η αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO DPMNE). Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων παρουσία Ζάεφ. Σ’ αυτήν τάχθηκαν κατά του σχηματισμού νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Όλοι οι εταίροι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση εξέφρασαν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση.

«Περιττή η κίνηση Ζάεφ»

Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του DUI και Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι δήλωσε ότι όλοι οι εταίροι του συνασπισμού υποστήριξαν κατηγορηματικά τις πολιτικές της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και ολόκληρου του κυβερνητικού συνασπισμού για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

«Όλοι οι εταίροι στην κυβέρνηση τάχθηκαν απόλυτα κατά της παραίτησης του πρωθυπουργού Ζάεφ, γιατί πιστεύουμε ότι ήταν βιαστική και θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης και να εφαρμόζει τις πολιτικές του, γιατί αυτό περιμένουν οι πολίτες», είπε ο κ. Γκρούμπι. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνεργασία με την ευρωατλαντική κοινότητα και ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ είναι περιττή.

«Μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει τις διαφορές με την Σόφια»

Παράλληλα οι κυβερνητικοί εταίροι υπογράμμισαν ότι επρόκειτο για τοπικές και όχι για βουλευτικές εκλογές και ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε την εντολή στις 15 Ιουλίου 2020 να οδηγήσει τη χώρα στην ευρωατλαντική πορεία. «Πιστεύουμε ότι μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει τη διαφορά με τη γειτονική Σόφια και να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Γκρούμπι,

Αχμέτι: Βιαστική η απόφαση Ζάεφ

Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι σημείωσε από την πλευρά του ότι μίλησε με τον Ζάεφ το βράδυ της Κυριακής και του είπε ότι δεν συμφωνεί με την απόφασή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και αρχηγός του SDSM, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «βιαστική και χωρίς βάση».

«Δεν συμφωνώ με μια τέτοια απόφαση. Αυτές είναι τοπικές εκλογές, κερδίσαμε τις γενικές εκλογές πριν από ένα χρόνο και μας δόθηκε εντολή να διαχειριστούμε τις πολιτικές του κράτους», είπε ο Αχμέτι.

Βόρεια ΜακεδονίαπαραίτησηΖόραν ΖάεφΣοσιαλδημοκράτεςεκλογές