Κόσμος|02.11.2021 16:35

Τουρκία - Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι δεν θεωρούν τον Ερντογάν καλό διαχειριστή της οικονομίας

Newsroom

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Τούρκων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει κακή διαχείριση στην οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Avrasya.

Μόλις το 21,1% θεωρεί ότι ο Ερντογάν διαχειρίζεται αποτελεσματικά την οικονομία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Avrasya Research.

Λιγότερο από το 20% των Τούρκων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ερωτηθέντες επίσης οι Τούρκοι πολίτες εάν μια αλλαγή κυβέρνησης θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα, το 48,1% απάντησε θετικά, ενώ το 32,1% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί.

Το 62% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), θα έκανε καλύτερη οικονομική διαχείριση από τον Ερντογάν, δήλωσε το 63,4%. Η οικονομία θα πήγαινε επίσης καλύτερα υπό άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Μεράλ Ακσενέρ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, σύμφωνα με το 56,9% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση. Λιγότερο από το 30% πιστεύουν ότι η κατάσταση ισοδυναμεί με προσωρινή ύφεση.
Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα και έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει σχεδόν στο 20% τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας την καταναλωτική δύναμη, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 10,8% για τους άνδρες και 15% για τις γυναίκες. Λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών συμπεριλαμβάνεται στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Μειώνεται η δημοτικότητα του Ερντογάν

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, το ποσοστό όσων δεν εγκρίνουν την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξήθηκε στο 56,2% τον Οκτώβριο.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό των εκλογέων του AKP που δεν εγκρίνουν την προεδρία του Ερντογάν αυξήθηκε από 17,8% σε 23,8%. Η αποδοκιμασία του Ερντογάν από τους εκλογείς του MHP παρουσίασε επίσης παρόμοια αύξηση.

Η υποστήριξη στο ΑΚΡ συνεχίζει να μειώνεται

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ORC δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας που θα ‘εκνευρίσει’ το AKP.

Στη δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν στις εκλογές. Και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • AKP: 31.3%
  • CHP: 26%
  • Iyi Parti: 14.1%
  • MHP: 9.8%
  • HDP: 8%
  • DEVA: 5.1%
  • Gelecek Parti: 2.4%
  • Saadet Parti: 1.1%

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

  • Η υποστήριξη για τη Λαϊκή Συμμαχία – AKP και MHP – είναι 41,1%
  • Η υποστήριξη για τη Συμμαχία του Έθνους – CHP και Iyi Parti – είναι 40,1%

Στις εκλογές του 2018, το ποσοστό ψήφου της Λαϊκής Συμμαχίας ήταν 53,7%, ενώ η υποστήριξη για τη Συμμαχία του Έθνους ήταν 32,6%.

ΤουρκίαδημοσκόπησηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν