Κόσμος|02.11.2021 23:27

Βρετανία – Γαλλία: Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για τις άδειες αλιείας

Newsroom

Η Eυρωπαϊκή Eνωση και η Βρετανία, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας του Brexit συμφώνησαν ότι θα δίνονται άδειες αλιείαςσε σκάφη, εφόσον αυτά μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ψαρέψει στα ύδατα της άλλης χώρας για χρόνια.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται είναι αυτές που προκάλεσαν την οργή της Γαλλίας, μετά την απόρριψη των αιτήσεων σκαφών της, για αλιεία στην περιοχή της Μάγχης.

Πολιτικής συμμαχίας η διαμάχη

«Η αλιεία με οικονομικούς όρους είναι ένα ασήμαντο μέρος της οικονομίας της Γαλλίας και της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπάρχει πολιτική σημασία σε αυτές τις παράκτιες έδρες. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει φυσικά εκλογές το επόμενο έτος. Νομίζω ότι για τον Μπόρις Τζόνσον υπήρχε πάντα αυτή η πολιτική σημασία για την προσέλκυση κοινοτήτων που αισθάνονταν παραμελημένες για πολλά χρόνια στη βρετανική πολιτική και φυσικά με αυτή την ατζέντα ισοπέδωσης οι παράκτιες πόλεις είναι ένας από τους στόχους αυτής της ατζέντας, οπότε θα ήταν περίεργο αν η βρετανική κυβέρνηση εμφανιζόταν να γυρίζει την πλάτη ακριβώς σε αυτές τις κοινότητες που τώρα δεσμεύεται να βοηθήσει», αναφέρει ο Μενόν Ανάντ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King's College.

Η θέση της ΕΕ είναι δυσάρεστη καθώς η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το Brexit, όπως το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

αλιείαΓαλλίαΒρετανίαBrexit