Κόσμος|03.11.2021 19:24

Πολωνία: Ξανά στη δημόσια συζήτηση ο νόμος για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τον θάνατο εγκύου

Newsroom

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, μετά τον θάνατο 30χρονης εγκύου. Ο δικηγόρος της οικογένειας της αποθανούσας συνέδεσε τον θάνατό της, που συνέβη στις 22 Σεπτεμβρίου, με το νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στη χώρα η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή όταν η εγκυμοσύνη είναι απειλητική για τη ζωή της γυναίκας. Το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν η 30χρονη, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η απόφαση για την άμβλωση ήταν αποτέλεσμα έντονης ανησυχίας για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι οι αυστηροί περιορισμοί στο νόμο περί αμβλώσεων, ήταν αυτοί που καθυστέρησαν τους γιατρούς από το να δράσουν εγκαίρως.

Τη Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, που αποτελεί και επίσημη αργία για την καθολική εκκλησία της χώρας, σε Κρακοβία, Βαρσοβία και Γκντάνσκ οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο προκειμένου να προχωρήσουν στην άμβλωση

Η αδικοχαμένη γυναίκα βρισκόταν στην 22η εβδομάδα της κύησης σε νοσοκομείο μίας μικρής πόλης στο νότο της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Όπως έγινε γνωστό από τη δικηγόρο της οικογένειάς της, το έμβρυο δεν είχε αμνιακό υγρό και οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει προκειμένου να προχωρήσουν στην άμβλωση.

Η έγκυος φέρεται να έστειλε μήνυμα στους γιατρούς εξηγώντας ότι είχε πυρετό που ανέβαινε και ανησυχούσε μήπως πάθει σηπτικό σοκ, πράγμα που συνέβη και οδήγησε στον θάνατό της.

Στους δρόμους της χώρας, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο η άμβλωση απαγορεύεται και σε περιπτώσεις προβλημάτων στην υγεία του εμβρύου. Ο θάνατος της 30χρονης είναι συνέπεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη δικηγόρο αφού, οι γιατροί, φοβούμενοι τις συνέπειες διακοπής της κύησης, επέλεξαν να περιμένουν να πεθάνει το έμβρυο.

«Η απόφαση έκανε πιο περίπλοκο το θέμα για τα νοσοκομεία, επειδή οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είναι πλέον τρομοκρατημένοι», δήλωσε η Αντονίνα Λεβαντόβσκα της Ομοσπονδίας Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού στο BBC. «Δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του νόμου, ξέρουν μόνο ότι υπάρχει απαγόρευση των αμβλώσεων και φοβούνται να δράσουν», συμπλήρωσε.

θάνατοςέγκυοςΠολωνίαΔιαδηλώσειςαμβλώσεις