Κόσμος|04.11.2021 17:20

Τουρκία: Διαψεύδει (και) ο Καλίν τη μεταφορά των S-400

Newsroom

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απάντησε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι οι S-400 μεταφέρθηκαν στη βάση Ιντζιρλίκ, ότι «αυτές οι ειδήσεις δεν έχουν καμία βάση αλήθειας. Σκοπός είναι να αλλάξει η ατζέντα με τέτοιες ψεύτικες ειδήσεις. Οι πολίτες μας θα πρέπει να ακούν μόνο τις επίσημες δηλώσεις».

 Στόχος στην εξωτερική πολιτική να αυξήσουμε τους φίλους

Όσον αφορά τη σύσταση του κοινού μηχανισμού με τις ΗΠΑ για τη συζήτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε καταρχάς ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Μπάιντεν και «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βάλουν τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις στο σωστό στρατηγικό πλαίσιο. Θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών μας. Ακολουθούμε μια εξωτερική πολιτική πολλαπλασιάζοντας τους φίλους. Στόχος μας είναι να θέσουμε προτεραιότητα στα συμφέροντα και τα οφέλη της χώρας μας, να έχουμε καλές σχέσεις με όλους».

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Ελπίζω τα μέλη του Κογκρέσου να καταλάβουν τη σημασία της Τουρκίας

Για το φλέγον ζήτημα της προμήθειας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και αποδέχονται έστω και τα F-16.

«Όσον αφορά τα F-16, έχουμε δικαίωμα επιστροφής των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το πρόβλημα με το πρόγραμμα των F-35 δεν μπορεί να λυθεί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο, μπορούμε να το αναπληρώσουμε με F-16. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να δουλέψουμε. Πρώτη μας επιλογή είναι να είμαστε στο πρόγραμμα των F-35. Ήταν άδικο και παράνομο να βγει η Τουρκία από το πρόγραμμα F-35. Στην ημερήσια διάταξη της αμερικανικής Γερουσίας υπάρχει νομοσχέδιο που εξαιρεί την Ινδία και την Αυστραλία, οι οποίες έχουν επίσης S-400. Γιατί γίνονται εξαιρέσεις σε χώρες που αγοράζουν βαρέα όπλα από τη Ρωσία; Γιατί εξαιρούνται αυτές οι χώρες; Εάν δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των F-35, τότε μπορεί να αντισταθμιστεί μέσω των F-16. Ελπίζω τα μέλη του Κογκρέσου να καταλάβουν τη σημασία της Τουρκίας».

Θα γίνει επιχείρηση στη Συρία;

Όταν ρωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει νέα επιχείρηση στη Συρία, ο Καλίν απάντησε με ένα μότο του Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρός μας λέει πάντα ότι ‘μπορεί να εμφανιστούμε μια νύχτα ξαφνικά». Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν και υπολογίζουν το θέμα αυτό με βάση τις ανάγκες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα σε επιφυλακή για την ασφάλεια των συνόρων μας».

Δεν επιθυμούμε ένταση Ουκρανίας - Ρωσίας στην περιοχή

Ο Ιμπραχίμ Καλίν σχολίασε επίσης την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε μία ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας στην περιοχή».

Ιμπραχίμ ΚαλίνδιάψευσηΤουρκίαS-400