Κόσμος|07.11.2021 07:50

Τουρκία – Προεδρικές εκλογές: Τέλος στις υποψηφιότητες Ιμάμογλου, Γιαβάς - Τα σχέδια Κιλιτσντάρογλου και ο ρόλος της Ακσενέρ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αρχηγός του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έβαλε τελεία στην υποψηφιότητα των δύο δημοφιλών δημάρχων της Τουρκίας, το Σάββατο ενόψει των προεδρικών εκλογών, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN η Μαρία Ζαχαράκη.

Κιλιτσντάρογλου πρόεδρος, Ακσενέρ… πρωθυπουργός;

Ο Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε έτσι τον πυρήνα της στρατηγικής που έχει χαράξει η συμμαχία της αντιπολίτευσης ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023. Βασική αιχμή της στρατηγικής της αντιπολίτευσης, θέλει τον Κιλιτσντάρογλου πρόεδρο της Τουρκίας και τη Μεράλ Ακσενέρ, πρωθυπουργό. Αυτό είναι δηλαδή το περίγραμμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τα όσα λέγονται στην Τουρκία.

Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τον Ερντογάν το 2023, ο πρόεδρος του CHP καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε αλλαγή διακυβέρνησης: Δηλαδή να μετατρέψει το προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό και να κάνει την πρόεδρο του «Καλού Κόμματος» πρωθυπουργό, αλλά μετά από 2 χρόνια, ώστε να μην μείνει απέξω η βασική του εταίρος, όπως έκανε ο Ερντογάν με τον Μπαχτσελί.

Ερωτήματα

Το ερώτημα όμως που προκύπτει  είναι αν ο Κιλιτσντάρογλου είναι ένας… ελκυστικός ηγέτης για τη σημερινή Τουρκία. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς «γοήτευαν» περισσότερο το μέσο ψηφοφόρο καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 45% και οι δύο έναντι του Ερντογάν.

Αλλά ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δεν το ανακοίνωσε ακόμη, φαίνεται όμως να θέλει να δοκιμάσει το δικό του χαρτί, «καίγοντας» τα δύο δημοφιλέστερα πρόσωπα του CHP.

Και αυτό γιατί τους θέλει να ανδρωθούν περισσότερο πολιτικά. Πάντως, δεν υπάρχει κάποια πολιτική κόντρα μεταξύ τους, αν και ο Ιμάμογλου έχει εκδηλώσει τις φιλοδοξίες του. Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου θεωρεί το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος και έχει περισσότερο εμπιστοσύνη στις δικές του ικανότητες, επειδή ασκεί τώρα μία πιο «τολμηρή» αντιπολίτευση και ρητορική, που αγγίζει τον πολίτη, με όπλο την οικονομία.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη, πολλά μπορεί να αλλάξουν όταν θα γίνουν οι εκλογές. Με ενδιαφέρον δε αναμένεται και η αντίδραση του Ιμάμογλου.