Κόσμος|08.11.2021 17:35

Τουρκία - Εκπρόσωπος CHP: «Ο Ερντογάν ζει σε έναν φανταστικό κόσμο»

Μαρία Ζαχαράκη

«Ο Ερντογάν δεν βλέπει την κατάσταση του έθνους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαΐκ Οζτράκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. «Ζει σε έναν κόσμο φανταστικό κόσμο. Ο Ευρωπαίος σοκάρεται όταν βλέπει πόσο είναι ο κατώτατος μισθός σε εμάς. Σοκ είναι επίσης όταν ο Ερντογάν λέει "είμαι οικονομολόγος".

Είναι πλέον εμφανές ότι ο Ερντογάν, που δεν ακούει τη φωνή του έθνους, δε βλέπει το κράτος του και είναι αποκομμένος από τον λαό, έχει αποσυρθεί σε μία ενός ανδρός κυβέρνηση και έχει διαβρώσει τους κρατικούς θεσμούς» υποστήριξε ενώ μετά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας βρίσκεται στα χέρια ανίδεων και ανίκανων στελεχών, σε κάθε τομέα, από την εκπαίδευση μέχρι την εξωτερική πολιτική. Και τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα το έθνος μας».

Πρωταθλητές αυξήσεων τα χειμωνιάτικα ρούχα

Ο εκπρόσωπος του CHP αμφισβήτησε την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία και την κατηγόρησε για ψέματα.

«Τον Οκτώβριο οι πρωταθλητές των αυξήσεων έγιναν τα χειμερινά ρούχα. Οι γυναικείες ζακέτες αυξήθηκαν κατά 48%, τα ανδρικά παλτό κατά 44%, τα πουλόβερ κατά 40% και τα ανδρικά παλτό κατά 40%. Και οι γυναικείες μπότες αυξήθηκαν κατά 41%, οι ανδρικές μπότες κατά 36% και οι παιδικές μπότες κατά 33%.

Αλλά αυτές οι αυξήσεις δεν αντικατοπτρίζονται στον πληθωρισμό της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αύξηση των τιμών στην ομάδα ένδυσης και υπόδησης τον Οκτώβριο ήταν μόλις 7,6%. Γελάς ή κλαις;».

«Εξωτερικά η Τουρκία γίνεται όλο και πιο μοναχική»

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη σύνοδο για τη Δημοκρατία είναι ενδεικτική της απομόνωσής της στη διεθνή σκηνή και της περιθωριοποίησης του Ερντογάν από τον Μπάιντεν, ανέφερε ο Φαΐκ Οζτράκ.

«Και τώρα μαθαίνουμε ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής για τη Δημοκρατία του Μπάιντεν τον επόμενο μήνα. Αυτός είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικά βαρύ σκηνικό. Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ότι είμαστε μέρος του δημοκρατικού κόσμου από το 1946. Δεν υπάρχει όμως κανένα κλικ ούτε από τον Ερντογάν ούτε από τους συνεργάτες του. Ή μήπως αυτή η σύνοδος κορυφής δεν ενδιαφέρει τον Ερντογάν, επειδή διεξάγεται διαδικτυακά και δεν του δίνει την ευκαιρία να τραβήξει φωτογραφίες με τον Μπάιντεν αγκαλιά; Η διάβρωση των δημοκρατικών μας προτύπων δεν πνίγει μόνο εσωτερικά την Τουρκία. Έξω γίνεται όλο και πιο μοναχική. Η Τουρκία τοποθετείται πλέον στην κατηγορία του «ειδικού αυταρχικού καθεστώτος». Και πέφτει στη θέση της ‘ανεπιθύμητης χώρας’ στη διεθνή σκηνή», σημείωσε, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τον Ερντογάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Είμαστε έτοιμοι, τώρα είναι η ώρα. Αυτή είναι η ώρα των εκλογών. Μη φοβάσαι το έθνος, μη το σκας από τις κάλπες, Ερντογάν».

ΤουρκίααντιπολίτευσηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν