Κόσμος|10.11.2021 10:00

Walt Disney: Κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο των παιδικών μας χρόνων – 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτόν

Newsroom

Επί χρόνια το όνομα του Walt Disney ήταν συνώνυμο με τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, που ξυπνούσαν τα όνειρα των παιδιών και ζωντάνευαν τον κόσμο του παραμυθιού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλοί μικροί, αλλά και μεγάλοι θαυμαστές των ταινιών του Ντίσνεϊ, ξεχνούσαν ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό πρόσωπο και τον είχαν τοποθετήσει στη σφαίρα της φαντασίας. Όμως όχι, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν από σάρκα και κόκκαλα κι είχε μυαλό και σκέψη πολύ μπροστά από την εποχή του και - κυρίως - δεν ήταν αυτός που νόμιζαν όλοι ότι είναι: ο καλοκάγαθος παραμυθάς, που έδωσε ζωή στον φανταστικό κόσμο των παιδιών και όχι μόνο…

Ο Ντίσνεϊ, σύμφωνα με βιογράφους και ρεπορτάζ ήταν ένας σκοτεινός άνθρωπος, μισογύνης, δεσποτικός, σεξιστής, αντισημιτικός, φανατικός αντικομουνιστής, καταδότης συναδέλφων του, σκληρός και απάνθρωπος εργοδότης!

Διαβάστε κάποια πράγματα για τη ζωή του Γουόλτ Ντίσνεϊ, που ίσως να μην τα γνωρίζατε.

1. Ο Ντίσνεϊ υπήρξε από τους πιο πρόθυμους συνεργάτες της επιτροπής αντιαμερικανικών ενεργειών του McCarthy. Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου του 1940, «χρίστηκε» μυστικός πράκτορας και πληροφοριοδότης του FBI! Στις 24 Οκτωβρίου του 1947 κατέθεσε στην επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων καταδεικνύοντας ως κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ εξυπηρετώντας συμφέροντα και απότερους σκοπούς του Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του FBI. Μάλιστα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έφτασε στο σημείο να καταδίδει ακόμα και τους έμπιστους υπαλλήλους του στις ομοσπονδιακές αρχές αν υποπτευόταν σχέσεις με τη μαρξιστική ιδεολογία!

2. Ο δημιουργός του Μίκυ Μάους ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και αντισημίτης. Είχε, μάλιστα, προσκαλέσει την αγαπημένη σκηνοθέτιδα και κινηματογραφίστρια του αδόλφου Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ, να επισκεφθεί τα στούντιο του, λίγες μέρες μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων και το πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία!

3. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν κακός εργοδότης και σκληρός ως άνθρωπος. Όσοι δούλεψαν πλάι του έχουν να θυμούνται μόνο κακές στιγμές. Πολλοί από τους υπαλλήλους του το χαρακτήριζαν μεγαλομανή και ρατσιστή. Όταν κάποτε, το 1941, οι εργάτες της εταιρείας του Ντίσνεϊ απήργησαν τους κατήγγειλε όλους ως κομμουνιστές!

4. Ήταν μισογύνης. Απαγόρευε τις προσλήψεις γυναικών! Στο στούντιο του, εκτός μόνο από το τμήμα χρωματισμού δεν κυκλοφορούσε γυναίκα. Ενδεικτική είναι η επιστολή που πήρε μία καρτουνίστα στην οποία αναφέρονται οι λόγοι της απόρριψης της: «Οι γυναίκες δεν κάνουν καμία από τις δημιουργικές δουλειές αναφορικά με την προετοιμασία των κινούμενων σχεδίων για την οθόνη, καθώς αυτή η δουλειά εκτελείται αποκλειστικά από νεαρούς άντρες»!

5. Όταν χρεοκόπησε το πρώτο στούντιο της Disney, ξεκίνησε το Disney Brothers Studio, με τη συνδρομή του μεγαλύτερου αδελφού του Ρόι. Ο Γουόλτ άλλαξε το όνομα σε Walt Disney Studio λίγο αργότερα, και αυτό δεν ήταν το πρώτο σημάδι ότι τα αδέρφια δεν αντάλλασαν κουβέντα. Κάποιες φορές τους έβλεπαν υπάλληλοι να μαλώνουν έντονα και μετά να μην κοιτάει ο ένας τον άλλον στα μάτια επί μήνες. Ο αδελφός του μάλιστα υποστήριζε ότι: «Ο Walt είναι ψυχοπαθής τον φοβάμαι»… να πούμε εδώ ότι πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ντίσνεϊ ήταν χρήστης ναρκωτικών.

6. Ο Ντίσνεϊ, μέχρι που πέθανε, ένιωθε ένοχος για το θάνατο της μητέρας του. Είχε στείλει υπαλλήλους της εταιρείας να επιδιορθώσουν τον φούρνο υγραερίου στο σπίτι της, αλλά εκείνοι έκαναν λάθος συνδέσεις και η μητέρα του εισπνέοντας δηλητηριώδη αέρια πέθανε. Αυτός είναι και ο λόγος πού - όπως υποστηρίζεται - πάντα απουσιάζουν οι μητρικές φιγούρες από τα cartoon του Ντίσνεϊ. Σε όλα τα κόμικ του Μίκυ Μάους υπάρχουν μόνο ανίψια θείοι και φίλοι, ενώ πουθενά μητέρες. Επίσης μητέρες συμπαθητικών χαρακτήρων cartoon πεθαίνουν νωρίς και με τραγικό τρόπο, όπως του Μπάμπι (το ελαφάκι).

7. Η Disney έχει κερδίσει πολλά μπράβο και εύσημα για την επινόηση της ιδέας ενός θεματικού πάρκου Και πολύ σωστά αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε τη Disneyland από τους κήπους του Τίβολι, ένα διάσημο Ευρωπαϊκό λούνα-παρκ με τρενάκια μουσικά αξιοθέατα και εκθέματα που απεικονίζουν μία εξιδανικευμένη εκδοχή του κόσμου.

8. Οι σχέσειςτου Γουόλτ με τον πατέρα του Ελάιας ήταν πάντα τεταμένες. Ο πατέρας του Ντίσνεϊ ήταν αυστηρός και πειθαρχικός και ποτέ δεν κατάλαβε την τάση του γιού του για το χιούμορ και τη διασκέδαση. Η κακή σχέση με τον πατέρα του τον στοίχειωσε σε όλη τη ζωή του. Όσο ψηλά κι αν έφτασε ο πατέρας Ντίσνεϊ δεν του αναγνώρισε ποτέ την αξία του!

9. Ήταν εργασιομανής, μεγαλομανής και σκληρός ακόμα και με τον εαυτό του. Ο Μίκυ Μάους γνώρισε τεράστια δημοτικότητα και επιτυχία την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά αυτό κόστισε στην υγεία του Ντίσνεϊ. Δούλεψε μέχρι την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων του και ο γιατρός του συνέστησε να αποσυρθεί για λίγο χάρην της υγείας του. Ο Ντίσνεϊ ταξίδεψε σε όλη την Αμερική έφτασε μέχρι την Αβάνα και γύρισε στο Λος Άντζελες και έπεσε με τη μούρη στη δουλειά. Ξανάφτιαξε σπίτι και βάλθηκε να σχεδιάζει καινούργιους χαρακτήρες.

10. Και τέλος κάτι που σχεδόν όλοι γνωρίζουν, ή έχουν αμυδρά ακούσει για το τέλος του Ντίσνεϊ: Δύο αμφιλεγόμενες βιογραφίες του σπουδαίου παραγωγού υποστηρίζουν ότι εξέφρασε «ενδιαφέρον» για την κρυογονική πριν από το θάνατό του. Στη συνέχεια η οικογένειά του έκανε κηδεία σε στενό κύκλο. Κάπως έτσι, η ιστορία ότι το σώμα του μπήκε στην κατάψυξη ξεπήδησε από αυτό το γεγονός. Όλα αυτά είναι μυθεύματα. Η τέφρα του Γουόλτ Ντρίσνεϊ βρίσκεται στο Glendale της Καλιφόρνια. Και κάτι ακόμη τα τα λευταία λόγια ή μάλλον οι τελευταίες λέξεις που υπαγόρευσε ο Ντίσνεϊ λίγες στιγμές πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ήταν «Κερτ Ράσελ», το όνομα του ηθοποιού, που τότε έπαιρνε μέρος σε ταινίες ως 15χρονος έφηβος, χωρίς ποτέ κάποιος να καταλάβει το γιατί.

Αυτός ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γυμνός από τον μύθο του και με το φωτοστέφανο σβησμένο... Κι όλα αυτά τα θυμηθήκαμε γιατί μια μέρα σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου άνοιξε τη λίστα με τους εχθρόυς του και τους «έδωσε» έναν έναν στο FBI. 

Μίκυ ΜάουςΝτίσνεϊΧόλιγουντWalt Disney