Κόσμος|11.11.2021 07:35

Κορονοϊός: Κι όμως η ασθένεια έσωσε από τον θάνατο έναν Μαλαισιανό

Newsroom

Δικαστήριο της Σιγκαπούρης ανέβαλε την εκτέλεση Μαλαισιανού που έχει καταδικαστεί σε θάνατο εδώ και μια δεκαετία για αδικήματα που έχουν να κάνουν με εμπόριο ναρκωτικών. Ο Μαλαισιανός βρέθηκε θετικός στην Covid-19 λίγες ημέρες πριν σταθεί μπροστά στην αγχόνη. Το δικαστήριο της Σιγκαπούρης συσκέφθηκε για να αποφασίσει σχετικά με την έφεση που είχε καταθέσει ο Nagaenthran Dharmalingam, ο δικηγόρος του οποίου υποστήριξε ότι ο θανατοποινίτης δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί, αφού δεν είναι καλά στην υγεία του. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι το γεγονός της πρόσφατης διάγνωσης του Dharmalingam με κορονοϊό, οδηγεί στην αναστολή της εκτέλεσής.

Ο δικαστής Andrew Phang είπε αγορεύονυτας, ότι το νομικό σύστημα πρέπει να διέπεται από «κοινή λογική και ανθρωπιά» και ότι η εκτέλεση της ποινής πρέπει να αναβληθεί. «Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση, το Εφετείο ενέκρινε αναστολή της εκτέλεσης της ποινής με άμεση ισχύ έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμείς διαδικασίες», αναφέρεται σε δήλωση της Υπηρεσίας Φυλακών της Σιγκαπούρης, η οποία κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα. Η ανακοίνωση έγραφε επίσης ότι «ο Nagaenthran θα λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και οι διαδικασίες θα επανακινήσουν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί», μόλις αναρρώσει.

Ο 33χρονος επρόκειτο να απαγχονιστεί σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, όμως ο κορονοϊός του έδωσε παράταση ζωής. Ο M. Ravi, νομικός εκπρόσωπος του Dharmalingam , δήλωσε ότι «ο κορονοϊός του επέτρεψε να ζήσει, αντί να τον σκοτώσει».

Ο δικηγόρος και ακτιβιστές προσπάθησαν να μετατρέψουν την εσχάτη των ποινών με το επιχείρημα ότι ο Dharmalingam αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα και άλλες πνευματικές διαταραχές που εμποδίζουν την ικανότητά του στη λήψη ορθών αποφάσεων. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν έχει πειστεί, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο δράστης γνώριζε πολύ καλά τι έκανε.

Ο Dharmalingam συνελήφθη τον Απρίλιο του 2009 για λαθρεμπόριο 43 γραμμαρίων ηρωίνης. Σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους της Σιγκαπούρης για τα ναρκωτικά, η διακίνηση άνω των 15 γραμμαρίων της απαγορευμένης ουσίας επισύρει μέχρι και την ποινή του θανάτου.

Δικαστήριο της Σιγκαπούρης, ωστόσο, έχει μετατρέψει τη θανατική ποινή άλλου μαλαισιανού εμπόρου ναρκωτικών με μια ετυμηγορία – σταθμό: Το 2013, οι δικαστές καταδίκασαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης έναν άνδρα, που είχε μεταφέρει λαθραία 47 γραμμάρια ηρωίνης στη Σιγκαπούρη. Οι δικηγόροι του Dharmalingam επικαλούμενοι αυτή την απόφαση, προσπαθούν - έχοντας ως σύμμαχο τον κορονοϊό - να ανατρέψουν οριστικά την ποινή του θανάτου για τον πελάτη τους!

Κορονοϊόςθανατική ποινήΜαλαισίαΣιγκαπούρηεμπόριο ναρκωτικών