Κόσμος|11.11.2021 13:16

Τουρκία: Μυστήριο με το πτυχίο του Ερντογάν - Γιατί το πανεπιστήμιο δεν αποκαλύπτει στοιχεία

Newsroom

Δεν δέχεται να αποκαλύψει πληροφορίες για το πτυχίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρυτανεία του πανεπιστημίου από το οποίο φέρεται να αποφοίτησε ο ίδιος, γεγονός το οποίο εδώ και χρόνια αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Η αμφισβήτηση για το πτυχίο

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα HKP είχε καταθέσει αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ζητώντας πληροφορίες για το πτυχίο του Ερντογάν, αλλά σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία σημειώνει ότι δεν δίνει πληροφορίες για αποφοίτους του σε τρίτα μέρη ακόμη κι αν είναι στενοί συγγενείς τους, χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεσή τους.

Η ανακοίνωση χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σύμφωνα με “τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων” δεν έγινε καμία ενέργεια για τα έγγραφα και τις πληροφορίες που ζητήθηκε από την αίτηση που υπέβαλε το HKP».

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν τονίζουν πως δεν διαθέτει πτυχίο τετραετούς φοίτησης, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει κανείς το ύπατο αξίωμα στην Τουρκία, εκείνο της προεδρίας.

Η υπόθεση στο μεταξύ κρατά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως με απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 18 Ιουλίου του 2014 είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά μετά το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωτότυπο πτυχίο του Ερντογάν. Αν και η απόφαση του δικαστηρίου αναιρέθηκε αργότερα, το πτυχίο εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Τι αναφέρει το βιογραφικό του

Το βιογραφικό του Τούρκου προέδρου αναφέρει πως σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, η οποία έχει μετονομαστεί σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Το πτυχίο του υπογράφουν ο κοσμήτορας της σχολής και ο πρύτανης του πανεπιστημίου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν φέρεται να αποφοίτησε το 1981, χρονιά κατά την οπο0ία δεν είχε ιδρυθεί ακόμη το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Το τελευταίο ιδρύθηκε το 1982 και προηγουμένως ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σαν κολέγιο, με την επωνυμία Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Το HKP, πάντως, η προσφυγή του οποίου στα δικαστήρια τον περασμένο μήνα είχε απορριφθεί, είναι αποφασισμένο να δώσει συνέχεια στο θέμα με νέα προσφυγή στο εφετείο κάνοντας λόγο για μια «αυτοκρατορία φόβου», που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.

ΤουρκίαπτυχίοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν