Κόσμος|12.11.2021 15:54

Η Τουρκία περιορίζει τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία υπό την πίεση της ΕΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία συμφώνησε να περιορίσει τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πολωνοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία για συνενοχή σε μία «ενορχηστρωμένη», όπως τη χαρακτήρισαν, προσπάθεια Ρωσίας και Λευκορωσίας να δημιουργήσουν μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της ΕΕ μεταφέροντας μετανάστες στην περιοχή.

Αν και η Τουρκία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι συνέβαλε στην πρόκληση της κρίσης, μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, η Turkish Airlines συμφώνησε να αναστείλει την πώληση εισιτηρίων απλής μετάβασης στη Λευκορωσία από τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας θα λάβει επίσης μέτρα για να εμποδίσει άλλες αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν πτήσεις, που μεταφέρουν επιβάτες στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν έπειτα στο Μινσκ.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belavia δήλωσε επίσης ότι δεν θα δέχεται πλέον πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης σε πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία μετά από αίτημα των τουρκικών αρχών, σύμφωνα με το Reuters.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν εμπλέκεται στην κρίση μεταξύ Πολωνίας-Λευκορωσίας

Ανακοίνωση σχετικά με την παράτυπη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας εξέδωσε την Πέμπτη το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο δηλώνει αμέτοχο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την παράνομη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών στη σύμμαχό μας Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας και έμειναν σε δύσκολη κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές.

Το πολυδιάστατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωση του διεθνούς συστήματος προστασίας, το οποίο απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης, που προβλέπει το Νομικό Καθεστώς των Προσφύγων, και της οποίας τα 70 χρόνια γιορτάζουμε φέτος.

Η Τουρκία, η οποία έχει φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζει πλήρως τους συμμάχους της, καθώς είναι από τις χώρες που κατανοούν καλύτερα αυτήν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Από την άλλη πλευρά, απορρίπτουμε την προσπάθεια να παρουσιαστεί η Τουρκία ως μέρος του προβλήματος σε ένα θέμα στο οποίο δεν συμμετέχει. Επιπλέον, βρίσκουμε δόλια τη στόχευση μιας παγκοσμίως αναγνωρισμένης εταιρείας όπως η Turkish Airlines, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες για αυτό το θέμα διέπονται από διαφάνεια.

Η Τουρκία τονίζει τη σημασία της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της λαθρεμπορίας ανθρώπων και καλεί τη διεθνή κοινότητα να φερθεί υπεύθυνα και με ευαισθησία ως προς αυτό. Ελπίζουμε ότι τα αρμόδια μέρη θα λύσουν το πρόβλημα με μέτρο και τονίζουμε ότι εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη για να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

ΤουρκίαΛευκορωσίαπτήσειςΠολωνία