Κόσμος|13.11.2021 21:16

Τούρκος αναλυτής στο Open: H Άγκυρα αντίβαρο της Μόσχας στη Λιβύη

Newsroom

Οι Τούρκοι δεν προτίθενται να αποσύρουν από τη Λιβύη τους στρατιωτικούς τους, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, πράγμα που είναι ξεκάθαρο και από όσα λέει στο OPEN ο διπλωματικός αναλυτής Μουράτ Ασλάν από την Άγκυρα. Προβάλλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί δυνάμεις από τη Ρωσία και την Αίγυπτο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο που έχει στη χώρα.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου του Open για ποιον λόγο η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λιβύη, ο Τούρκος αναλυτής απαντά ότι «αν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματα σε διαφορετικό χρόνο από τη Ρωσία, τότε θα χαθεί η ισορροπία δυνάμεων. Οπότε η διαίρεση της Λιβύης θα είναι μόνιμη. Οι Ρώσοι έχουν και ένστολους και μισθοφόρους. Μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία παρέχει στήριξη στον Χαφτάρ. Έχουν αεροσκάφη και βαρύ εξοπλισμό».

«Ο Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»

Ο Τούρκος αναλυτής παρουσιάζει τη χώρα του ως αντίβαρο της Ρωσίας στη Λιβύη, αλλά εμπλέκει και τέσσερις ακόμη χώρες -μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. «Παραδοσιακά ο Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και στρατιωτικά και οικονομικά. Η Αίγυπτος παραμένει στη Λιβύη με τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις, που φορούν λιβυκές στρατιωτικές στολές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πότε θα αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη, ο Ασλάν απαντά ότι «αν η νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται κανέναν, τότε η Τουρκία θα αποχωρήσει. Και αυτό θα είναι σε απόλυτη συμφωνία με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Χαλίφα ΧαφτάρΛιβύηΡωσίαΤουρκία