Κόσμος|20.11.2021 15:29

Θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν: Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο του διαστήματος είναι σχεδόν έτοιμο για εκτόξευση

Newsroom

Η εξερεύνηση του διαστήματος περνά σε νέα εποχή, καθώς η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, του κορυφαίου παρατηρητηρίου της NASA για την επόμενη δεκαετία, έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου από τη Γαλλική Γουιάνα.

Το τηλεσκόπιο μετά από πολλές καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού παραγόντων που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και τεχνικών προκλήσεων, είναι πλέον έτοιμο για εκτόξευση. Όμως, το ισχυρότερο σύνθετο διαστημικό παρατηρητήριο στον κόσμο θα απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα, θα μελετήσει εξωπλανήτες με νέους τρόπους και θα κοιτάξει βαθύτερα στο σύμπαν από ό,τι είχαν καταφέρει ποτέ οι επιστήμονες στο παρελθόν.

Το Webb θα ερευνήσει μέσα στις ίδιες τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, ορισμένοι από τους οποίους είναι δυνητικά κατοικήσιμοι, και θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία που θα συμβάλλουν στην έρευνα για το ενδεχόμενο ζωής εκτός της Γης. Το τηλεσκόπιο είναι εξοπλισμένο με ένα κάτοπτρο που εκτείνεται σε μήκος 6,5 μέτρων, κάτι το οποίο θα του επιτρέψει να συλλέξει περισσότερο φως από τα αντικείμενα που παρατηρεί μόλις βρεθεί στο διάστημα. Όσο περισσότερο φως μπορεί να συλλέξει το κάτοπτρο, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να παρατηρήσει το τηλεσκόπιο.

Κοινό εγχείρημα ΗΠΑ, Ευρώπης και Καναδά

Το JWST είναι ένα κοινό εγχείρημα των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (NASA), της Ευρώπης (ESA) και του Καναδά (CSA) και αποτελεί ένα από τα μεγάλα επιστημονικά έργα του 21ου αιώνα.

Ένας πύραυλος Ariane-5 θα εκτοξεύσει το τηλεσκόπιο σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το τηλεσκόπιο James Webb θα επιτρέψει βαθύτερη κατανόηση του ορατού σύμπαντος, αποκαλύπτοντας επιπλέον στοιχεία για τον σχηματισμό των πλανητικών συστημάτων και βλέποντάς βαθιά μέσα στον χρόνο. Αυτό θα το κάνει με ένα πολύ μεγαλύτερο κάτοπτρο το οποίος έχει διάμετρο 6,5 μ. και όργανα που θα είναι συντονισμένα στο υπέρυθρο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύσει το φως από τον πρώτο πληθυσμό άστρων στο Σύμπαν που ενεργοποιήθηκε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η τελική συναρμολόγηση και οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο στο εργοστάσιο της Northrop Grumman στο Redondo Beach της Καλιφόρνια, στη συνέχεια οι επιστήμονες προετοίμασαν το τηλεσκόπιο για ένα 16ήμερο ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων που κατέληξε στο Κουρού, μέσω της διώρυγας του Παναμά.

Οι ομάδες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο θα επιθεωρήσουν πρώτα το JWST για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει υποστεί ζημιές κατά τη μεταφορά. Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο θα τροφοδοτηθεί με καύσιμα και θα συνδεθεί με τον πύραυλο Ariane 5.

Σύμφωνα με τη NASA, το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο αποτελεί ένα πραγματικά θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες και τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την κατασκευή και προετοιμασία του, μεταξύ των οποίων ένας τυφώνας, θύελλες, πυρκαγιές και φυσικά η πανδημία. Στο εγχείρημα συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες από πάνω από 14 χώρες και 29 πολιτείες.

Όμως πριν καν το James Webb εγκαταλείψει τη Γη οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον δικό του… διάδοχο. Ήδη η NASA έχει εγκρίνει τη μελέτη και σχεδιασμό δύο νέων προηγμένων διαστημικών τηλεσκοπίων του HabEx και του LUVOIR. Το HabEx θα έχει ως αποστολή την ανακάλυψη κατοικήσιμων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. Το LUVOIR θα μπορεί επίσης να εντοπίζει εξωπλανήτες αλλά θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων για την εποχή που το Σύμπαν ξεκίνησε να παράγει γαλαξίες, άστρα και πλανήτες.

Mε πληροφορίες από CNN, BBC

NASAδιάστηματηλεσκόπιο