Κόσμος|17.11.2021 13:38

Τουρκία: Και 4ο γεωτρύπανο ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου από την Τουρκία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με το μεγάλο στόλο γεωτρυπάνων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της», δήλωσε, εγείροντας ερωτήματα και ανησυχίες για αναθέρμανση και πάλι των υδάτων της Μεσογείου.

Τι είπε για το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο ο Ερντογάν

«Προσθέσαμε» –είπε- και «4ο γεωτρύπανο στο στόλο μας. Αυτό το πλοίο, σε αντίθεση με τα άλλα, είναι το πιο σύγχρονο και ένα ολοκαίνουργιο πλοίο, που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά, 7η γενιάς, όπως αποκαλείται. Υπάρχουν συνολικά 5 πλοία στην κατηγορία αυτού του πλοίου στον κόσμο. Ένα από αυτά ανήκει στην Τουρκία».

Όπως ανέφερε, το μέγεθός του θα είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων και ότι το τρυπάνι θα φτάνει σε βάθος 3.665 μέτρων, όχι πολύ βαθιά βέβαια σε σχέση με τα άλλα τα παλαιότερα που διαθέτει. Ευχήθηκε να είναι καλορίζικο και να φέρει ευημερία στη χώρα του και το λαό του με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ενώ άφησε αιχμές για όσους «εκνευρίζονται», όπως τόνισε, από την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Γνωρίζουμε ποιος εξοργίζεται όταν στρεφόμαστε σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και το Αιγαίο», είπε, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση που αντιτάσσεται στις «άσκοπες», όπως τις χαρακτηρίζει εξωτερικές εκστρατείες του Τούρκου προέδρου.

Ολόκληρη η δήλωση του Ερντογάν

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα ακόμη καλό νέο. Γνωρίζετε ότι η Τουρκία διαθέτει 3 γεωτρύπανα βαθέων υδάτων και 2 ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Προσθέσαμε και 4ο γεωτρύπανο στο στόλο μας. Αυτό το πλοίο, σε αντίθεση με τα άλλα, είναι το πιο σύγχρονο και ένα ολοκαίνουργιο πλοίο, που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά, 7η γενιάς, όπως αποκαλείται. Υπάρχουν συνολικά 5 πλοία στην κατηγορία αυτού του πλοίου στον κόσμο. Ένα από αυτά ανήκει σε εμάς. Θα μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις με το νέο μας πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων σε βάθος 3.665 μέτρων. Δόξα τον Αλλάχ, με το μεγάλο στόλο γεωτρυπάνων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της. Εύχομαι να είναι καλορίζικο το νέο μας πλοίο, που είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και να φέρει πολλά οφέλη στη χώρα, το έθνος μας και τον ενεργειακό μας τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

γεωτρύπανοΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν