Κόσμος|17.11.2021 15:21

Τουρκία: Φουντώνει η συζήτηση για αλλαγή του ποσοστού εκλογιμότητας του προέδρου

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονες διεργασίες και έκτακτες συναντήσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην Άγκυρα, καθώς έχει πάρει φωτιά το πολιτικό παρασκήνιο και οι φήμες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου για μείωση του ποσοστού εκλογιμότητας του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος προβλέπει ότι πρόεδρος της Τουρκίας εκλέγεται, όποιος συγκεντρώνει το 50+1% των ψήφων, ποσοστό που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται ωστόσο ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει ίσως ποτέ ξανά, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, οδηγώντας τον έτσι –όπως λένε οι πληροφορίες των αντιπολιτευόμενων μέσων- σε έντονο προβληματισμό και σκέψεις για αλλαγή.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος από δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδα, αλλά η δήλωση μάλλον διφορούμενη ήταν... Ναι μεν διέψευσε τις συζητήσεις και τα σενάρια, αλλά έριξε το μπαλάκι της απόφασης για μία οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή στο… κοινοβούλιο.

«Όλα αυτά είναι ψέματα, δυστυχώς. Εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις σε τέτοια θέματα, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται συνταγματικής αναθεώρησης, είναι το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο αποφάσισε περί της αλλαγής. Θα δούμε αν θα πάρει νέα απόφαση ή όχι», είπε, ενώ λίγο μετά κάλεσε εκτάκτως και για άγνωστο λόγο στο προεδρικό μέγαρο τον εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να συζητήσουν.

Χθες, ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν είχε αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού και είχε χαρακτηρίσει «άθλια» και «σκόπιμα» τα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν αποκαλύψει σχετικές παρασκηνιακές συζητήσεις.

Εκτάκτως, συναντώνται στις 16.00 ώρα Τουρκίας και οι Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ, οι δύο μεγαλύτεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Αν και το θέμα συζήτησης σε καμία από τις δύο έκτακτες συναντήσεις δεν είναι γνωστό, ωστόσο το πολιτικό παρασκήνιο στην Άγκυρα έχει πάρει φωτιά και ισχυρίζεται ότι «μαγειρεύεται» αλλαγή του εκλογικού ποσοστού για ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία