Κόσμος|19.11.2021 08:20

Αλάσκα: Συναγερμός για τέφρα από ηφαιστειακή έκρηξη του… 1912

Newsroom

Οι επιστήμονες εξέδωσαν συναγερμό την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι σύννεφο τέφρας - από μια ηφαιστιακή έκρηξη που σημειώθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα - κατευθύνεται προς το νησί Κόντιακ της Αλάσκας.

Η τέφρα προέρχεται από την ισχυρή έκρηξη του Novarupta το 1912, ενός ηφαιστείου στη χερσόνησο της Αλάσκας, που έριξε ηφαιστειακή τέφρα που είναι ακόμη και σήμερα ορατή.

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και Προστατευόμενου Πάρκου Κατμάι σήκωσαν την ηφαιστειακή τέφρα.

"Γενικά, αυτή την εποχή του χρόνου, έχουμε αυτούς τους τους βορειοδυτικούς ανέμους που μπορούν να κατέβουν από την περιοχή Κατμάι και πραγματικά να σηκώσουν μέρος της τέφρας που έχει εναποτεθεί από την έκρηξη του 1912 και στη συνέχεια να την ανεβάσουν σε μεγάλο ύψος", δήλωσε στο Associated Press ο Hans Schwaiger, ερευνητής γεωφυσικός του U.S. Geological Survey στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Αλάσκας.

Οι άνεμοι αναμενόταν να μεταφέρουν την τέφρα περίπου 161 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά προς το νησί Κόντιακ και εκδόθηκε αεροπορικός συναγερμός για τα αεροσκάφη για το γεγονός. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το σύννεφο δεν θα ξεπερνούσε τα 2.133,6 μέτρα.

Η τριήμερη έκρηξη του Νοβαρούπτα, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 1912 και έστειλε στάχτη μέχρι και 30.480 μέτρα πάνω από την περιοχή Κατμάι, που βρίσκεται περίπου 402 χιλιόμετρα (250 μίλια) νοτιοδυτικά του Άνκορατζ στην Αλάσκα. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι εξερράγησαν 3,6 κυβικά μίλια (15 κυβικά χιλιόμετρα) μάγματος, περίπου 30 φορές περισσότερο από ό,τι εκτοξεύτηκε από το όρος Αγία Ελένη στην πολιτεία της Ουάσινγκτον πριν από 40 χρόνια.

Η έκρηξη του Νοβαρούπτα ήταν η ισχυρότερη του 20ού αιώνα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Η τέφρα εναποτέθηκε σε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως η κοιλάδα των δέκα χιλιάδων καπνών, αποθέτοντας κατά τόπους περίπου 183 μέτρα τέφρας.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι ξηρές, χωρίς χιόνι συνθήκες θα παράγουν αυτά τα σύννεφα τέφρας κατά διαστήματα, ανέφερε το παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει έκρηξη σε εξέλιξη.

Η δήλωση ανέφερε ότι και τα επτά ηφαίστεια στην περιοχή Κατμάι, συμπεριλαμβανομένου του Novarupta, παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο του πράσινου, ή αλλιώς του κανονικού.

Το νησί Κόντιακ έχει πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκων και φιλοξενεί μια μεγάλη βάση της αμερικανικής ακτοφυλακής. Είναι προσβάσιμο μόνο με αεροπλάνο και φέρι μποτ. Η αλιευτική βιομηχανία είναι η κυρίαρχη επιχείρηση στο ορεινό νησί.

τέφραηφαίστειοέκρηξη