Κόσμος|18.11.2021 15:16

Παναγία Σουμελά: Στερεώθηκε ο βράχος, βάρους 360 τόνων που απειλούσε τη Μονή

Μαρία Ζαχαράκη

Ένας βράχος 360 τόνων, που απειλούσε να πέσει πάνω στη Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα, στερεώθηκε τελικά με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

Το μοναστήρι είχε κλείσει για αυτόν τον λόγο για 4η φορά για τους επισκέπτες την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει η εργασία στερέωσης του βράχου.

Λάθος στρατηγική

Ο καθηγητής γεωλογίας Οσμάν Μπεκτάς κάνει λόγο πάντως για «λάθος στρατηγική» που ακολουθήθηκε για τη στερέωση των βράχων και ότι το ιστορικό μοναστήρι ακόμη κινδυνεύει.

«Γίνονται εργασίες εδώ και 5 χρόνια για να γίνει το μοναστήρι πιο ασφαλές, αλλά ακολουθήθηκε λάθος στρατηγική. Πριν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης, δεν υπήρξε κανένα ατύχημα, πτώση πέτρας ή τραυματισμός κάποιου στο μοναστήρι. Υπάρχουν βαθιά ρήγματα, τα οποία είναι τεκτονικά ρήγματα ανάμεσα στους βράχους», είπε. Ο Δρ. Μπεκτάς υποστήριξε ότι ο τεράστιος βράχος πάνω από την πόρτα της εισόδου μπορεί να πέσει. «Αν δεν είχαν γίνει ανατινάξεις ή πτώσεις βράχων όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο τώρα», αναφέρει.

«Η ανατίναξη δεν έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Είπαν ότι δεν το έκαναν, αλλά το είδα ο ίδιος με τα μάτια μου. Αυτές οι εκρήξεις έκαναν κομμάτια βράχου να μετακινηθούν. Είναι απολύτως αδύνατο να αποτραπεί η πτώση του βράχου. Η βροχόπτωση και το χιόνι επηρεάζουν τα ρήγματα και θα επεκταθούν με την πάροδο του χρόνου και νέοι βράχοι θα αρχίσουν να πέφτουν. Αν αντί να ρίχνουμε τα κομμάτια του βράχου και να τα ανατινάζουμε, χρησιμοποιούνταν η μέθοδος επίστρωσης, αυτό που ονομάζουμε δεματοποίηση με σιδερένια σχοινιά και χάλυβες, αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν. Θα είχε λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ λιγότερα χρήματα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αμφισβητείται από τεχνικής άποψης ότι η αποκατάσταση αυτή θα διαρκέσει 4-5 χρόνια».

ΕλληνοπόντιοιΠαναγία ΣουμελάΠόντοςΤραπεζούντα