Κόσμος|19.11.2021 17:07

Μίτσκοσκι: Έχω το δικαίωμα να αισθάνομαι Μακεδόνας

Newsroom

Την πεποίθηση πως είναι απρεπές τον 21ο αιώνα να μην έχει το δικαίωμα να αισθάνεται Μακεδόνας εξέφρασε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας στο Slobodna TV.

Ο ίδιος είπε πως επιθυμεί να γιορτάζει με τους Μακεδόνες ήρωες και να δηλώνει Μακεδόνας. Τόνισε επίσης ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο στο Στρασβούργο και τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον σεβασμό των δικαιωμάτων εκείνων που προσδιορίζονται ως Μακεδόνες στη Βουλγαρία και επηρεάζονται από τους Βούλγαρους και τον πολιτισμό τους.

«Αναγνωρίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω το Βόρεια»

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, του δεξιού VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή του στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τον Sitel, την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Βόρεια ΜακεδονίαΧρίστιαν Μιτσκοσκι