Κόσμος|19.11.2021 18:22

Τουρκία: Τα στοιχεία της TurkStat δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, λέει ο πρώην πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρώην πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, Μπιρόλ Αϊντεμίρ, δεν πιστεύει ότι τα στοιχεία της TurkStat αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Διότι, σύμφωνα με τον Αϊντεμίρ, δεν υπάρχει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

«Η πολιτική παρεμβαίνει παντού και προσπαθεί να τα λύσει όλα με οδηγίες. Επεμβαίνουν και στην οικονομία της αγοράς, νομίζουν ότι θα διαχειριστούν την οικονομία με οδηγίες. Με άλλα λόγια, όταν λέτε ότι ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 20%, ενώ όλα αυξάνονται απίστευτα, ο κόσμος γελάει. Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία που ανακοινώνονται και τους δείκτες, βλέπουμε ασάφειες. Για παράδειγμα, όταν εξετάζουμε τα στοιχεία της TUIK, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι τα πιο πολυσυζητημένα, αλλά δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τις τιμές καταναλωτή. Όταν πιστεύεις ότι τα στοιχεία είναι αναξιόπιστα, πώς θα αποφασίσεις, πώς θα υπολογίσεις; Αυτό δεν ισχύει μόνο για ξένους επενδυτές, αλλά και για εγχώριους επενδυτές».

Εμίν Τσαπά – Οικονομολόγος: Μόνο ένα καλό μπορεί να κάνει ο Ερντογάν, να αφήσει το κλειδί σε κάποιον που γνωρίζει τη δουλειά

«Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να σταματάει, δεν σταματάει! Εμείς τί θα πρέπει κάνουμε; Αν πατήσεις τα φρένα όταν το αυτοκίνητο γλιστρά τόσο πολύ, το αυτοκίνητο θα ανατραπεί. Μόνο ένα καλό υπάρχει μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία: να αφήσει το κλειδί του αυτοκινήτου σε κάποιον που γνωρίζει τη δουλειά», δήλωσε ο Εμίν Τσαπά σε εκπομπή του αντιπολιτευόμενου Halk TV.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστατιστικάπληθωρισμός