Κόσμος|21.11.2021 14:12

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Έκτακτα μέτρα άμεσα, ειδάλλως 500.000 θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο

Newsroom

Εξαιρετικά ανήσυχος για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, όπου ένα νέο κύμα κορονοϊού σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γηραιά Ήπειρο δηλώνει ο ΠΟΥ.

Μιλώντας στο BBC, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Χανς Κλούγκε προειδοποίησε ότι μπορεί να καταγραφούν 500.000 ακόμη θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Ο Κλούγκε δήλωσε ότι η αύξηση της χρήσης μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς πολλά έθνη αναφέρουν ρεκόρ υψηλών ποσοστών μόλυνσης και εισάγουν πλήρη ή μερικό αποκλεισμό. Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η περιφερειακή κυριαρχία της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα βρίσκονται πίσω από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ζήτησε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να εφαρμοστούν βασικά μέτρα δημόσιας υγείας και νέες ιατρικές θεραπείες για την καταπολέμηση της αύξησης. «Ο κορονοϊός έχει γίνει και πάλι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει» για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι τα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρούνται ως «έσχατη λύση», αλλά ότι θα ήταν «πολύ επίκαιρο» να διεξαχθεί μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.

«Πριν από αυτό, υπάρχουν άλλα μέσα, όπως το πράσινο πιστοποιητικό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας, αλλά μάλλον είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία».

Η δραματικές εκκλήσεις από τον ΠΟΥ έρχονται καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ προχωρούν σε έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Την Παρασκευή η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προχώρησε σε νέο εθνικό lockdown διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, ενώ και στη Γερμανία διατυπώνονται σκέψεις για ολική καραντίνα. Η Ολλανδία προχώρησε και αυτή με τη σειρά της σε μέτρα περιορισμού σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα κρούσματα κορονοϊού. 

Τα μέτρα αυτά έρχονται εν μέσω αντιδράσεων και βίαιων διαδηλώσεων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία αλλά και άλλων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ολλανδία, 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 40 πολίτες συνελήφθησαν καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα χθες, Σάββατο, το βράδυ ως σήμερα.

Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποίησαν αντλίες με νερό υπό πίεση, εκπαιδευμένους σκύλους και την έφιππη αστυνομία για να σταματήσουν τους ταραξίες που έβαζαν φωτιές και πετούσαν πυροτεχνήματα στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα από τον Ιανουάριο που ένα ολικό lockdown οδήγησε σε εκτεταμένη αναταραχή και σε περισσότερες από 500 συλλήψεις.

ΟλλανδίαΑυστρίαΚορονοϊόςΓερμανίαlockdownνέα μέτρα