Κόσμος|24.11.2021 15:15

Ακσενέρ για Ερντογάν: «Ο ηγέτης του φιάσκου κατέστρεψε τη χώρα με το ταπεραμέντο του»

Μαρία Ζαχαράκη

Δηλητήριο και… χλευασμό έσταζε την Τετάρτη η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του ακροδεξιού Καλού κόμματος, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά το νομισματικό σοκ στην Τουρκία. «Πανικός πνέει στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάλου», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία μάλιστα ευχήθηκε… καλό κατευόδιο στον Τούρκο πρόεδρο.

«Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους. Η ώρα της αναχώρησης έφτασε. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι στον κ. Ερντογάν καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στη συνταξιοδοτική του ζωή», είπε σκωπτικά, χαρακτηρίζοντάς τον στη συνέχεια «ηγέτη του φιάσκου».

«Το έθνος μας βλέπει πολύ καθαρά ότι το πραγματικό ζήτημα είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Όμως, ο κ. Ερντογάν, ο ηγέτης των Φιάσκου, ούτε ντρέπεται, ούτε βαριέται, ούτε στενοχωριέται, ούτε διστάζει, γιατί έχει καταστρέψει εντελώς τη χώρα με το ταπεραμέντο του.

Το να καταλαμβάνει μια θέση όταν δεν είναι σε θέση να τη φέρει εις πέρας, αυτό είναι η μεγαλύτερη προδοσία. Γι' αυτό δεν έχει πια σημασία αν οι προθέσεις του είναι καλές ή κακές. Γιατί όταν πρόκειται για τη διακυβέρνηση ενός κράτους, η άγνοια και η προδοσία πάνε μαζί. Είναι τόσο απλό», είπε η Μεράλ Ακσενέρ στοχεύοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Ερντογάν και το φρικτό του σύστημα είναι η αιτία, η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η βαθύτερη φτώχεια είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Τούρκου προέδρου «το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα».

«2 τρις το χρέος της Τουρκίας σε μία εβδομάδα»

Η Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι αυτό το… ταπεραμέντο του Τούρκου προέδρου χρέωσε τη χώρα με άλλα 2 τρισ. λίρες, ενώ καταφέρθηκε -με τρόπο σκωπτικό- κι εναντίον του γαμπρού του Ερντογάν, τον ‘τουρίστα’, όπως τον χαρακτήρισε…

«Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας από αυτό το βήμα, το δολάριο ήταν 10 λίρες και 43 σεντς. Σήμερα το πρωί, 13 λίρες. Ξέρετε τί σημαίνει αυτό; Σε μια εβδομάδα το εξωτερικό μας χρέος αυξήθηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο 180 δισεκατομμύρια λίρες.

Αυτή την περίοδο κάνει τουρισμό στο εξωτερικό, αλλά τα αποτελέσματα της σοφής στρατηγικής κίνησης του γαμπρού υπουργού, που έκανε τη χώρα μας να χρεωθεί δολάρια και χρυσό πέρυσι, δυστυχώς είναι μπροστά μας. Γιατί, χάρη στο εξαιρετικό όραμα του υπουργού γαμπρού, αυτή η αύξηση σημαίνει επιπλέον 320 δισεκατομμύρια λίρες από την τσέπη μας. Με άλλα λόγια, σε μόλις μία εβδομάδα το χρέος της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο 920 δισεκατομμύρια λίρες. Σημαίνει ότι καθένας από τα 83 εκατομμύρια πολίτες μας έχει να πληρώσει 8 κατώτατους μισθούς από την τσέπη του.

Σε μία μόλις εβδομάδα σημαίνει ότι δώσαμε πίσω το ένα τρίτο του εθνικού μας εισοδήματος, που κερδίσαμε πέρυσι δουλεύοντας και παράγοντας. Όταν το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, τί νομίζετε ότι κάνουν τα μέλη της εξουσίας; Η εξουσία, όπως πάντα, λέει: ‘Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε τις βλακείες...’, σημείωσε χαρακτηριστικά η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε ιδιαίτερα… χλευαστικά και το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που έδωσε συμβουλές λιτότητας στο λαό.

«Η βλακεία είναι ομαδική…»

«Χωρίς τσίπα επάνω του, βγήκε ο… διατροφολόγος βουλευτής και τι είπε; ‘Αν τρώμε δύο κιλά κρέας το μήνα, τώρα να τρώμε μισό κιλό. Αντί για δύο κιλά ντομάτες, να αγοράζουμε δύο. Εξάλλου, κάποια λαχανικά το χειμώνα δεν είναι ούτως ή άλλως πολύ ευεργετικά για την υγεία. Να αγοράζουμε πιπεριές. Αντί να πάρουμε ένα κιλό, θα αγοράζουμε 3…’

Μιλάμε για ομαδική βλακεία! Ενώ το έθνος μας φτωχαίνει καθημερινά, το πανηγύρι της άγνοιας υπό την αιγίδα του κ. Ερντογάν συνεχίζεται. Τι να πούμε, ο Θεός να σε έχει καλά!». «Απευθύνω έκκληση από εδώ σε όσους βρίσκονται στην εξουσία. Φωνάξτε όσο θέλετε. Η απόδειξη ότι προδώσατε την οικονομία βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία των τηλεοπτικών καναλιών. Εκεί το δολάριο λέει 13 λίρες. Ο κ. Ερντογάν μιλάει, το δολάριο ανεβαίνει. Ο κ. Ερντογάν μιλάει, ο πληθωρισμός αυξάνεται. Ο κ. Ερντογάν μιλάει, το έθνος μας φτωχαίνει», ανέφερε η ακροδεξιά ηγέτης, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο για ασύστολες σπατάλες.

«Την ώρα που ο λαός μας δεν μπορούσε να βρει δουλειά, εσύ ξόδευες ασύστολα στο παλάτι. Την ώρα που οι πολίτες πάλευαν με τη φτώχεια, εσείς κολυμπούσες μέσα στα πλούτη. Θα το πληρώσεις αυτό ακριβά στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι 'αυτό».

Η Μεράλ Ακσενέρ ευχήθηκε σήμερα και στους δασκάλους και καθηγητές της Τουρκίας με μία φράση από το φιλόσοφο Σωκράτη. «Καμία χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει αξία χωρίς παιδεία. Γι' αυτό, όπως είπε ο Σωκράτης: ‘Τα πάντα στον κόσμο μπορούν να εκτιμηθούν, αλλά η δουλειά ενός δασκάλου δεν μπορεί να εκτιμηθεί’», σημείωσε.

Μεράλ ΑκσενέρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία