Κόσμος|24.11.2021 17:15

Τουρκία: Ακσενέρ και Νταβούτογλου κατά Ερντογάν για οικονομία και επίσκεψη πρίγκηπα ΗΑΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι με αφορμή την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν αργότερα, επέκριναν την κυβέρνηση για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Οι δύο ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι το ωρομίσθιο των Τούρκων πολιτών έχει μειωθεί στο 1 δολάριο και 30 σεντ, ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «πρώτα από όλα, πρέπει να κάνουμε έναν απελευθερωτικό πόλεμο ενάντια σε αυτή τη νοοτροπία σας».

Αντίστοιχα, η ηγέτης του Καλού κόμματος προέτρεψε την κυβέρνηση Ερντογάν «αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει να είναι έτοιμοι να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει» και συνέστησε στους πολίτες να απέχουν από προκλητικές διαδηλώσεις.

«Από εδώ καλούμε τους πολίτες μας, ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι συνταγματικό δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν χωρίς να προκαλούν. Αυτό το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί, αλλά καλώ τον κόσμο να μείνει μακριά από ανεξέλεγκτες μαζικές διαδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν».

Ακσενέρ και Νταβούτογλου κλήθηκαν να σχολιάσουν επίσης την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ.

Η Μεράλ Ακσενέρ σχολίασε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάνει κυβίστηση: «Επιτρέψτε μου να πω μόνο μια φράση: Ο Θεός να φυλάει να μην αναγκάζεται κανείς να συμπεριφέρεται διαφορετικά από αυτά που είχε δηλώσει».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με όλες τις χώρες είναι ένα θέμα που πρέπει να ενθαρρύνεται και να εκτιμάται, αλλά είναι σημαντικό ποιες σχέσεις αναπτύσσονται με ποια μέθοδο και πώς. Αφού διατύπωσε τόσο βαριές κατηγορίες για τις 15 Ιουλίου· Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πληροφορίες για τις 15 Ιουλίου ότι τα ΗΑΕ δεν έπαιξαν κανένα ρόλο, τότε αυτό σήμερα είναι κατανοητό. Αλλά εάν ο παράγοντας του Sedat Peker, ο οποίος θέτει ερωτήσεις που πολλοί πολιτικοί δεν μπορούν να απαντήσουν ή εάν υπάρχει κάποιος συμβιβασμός στις πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία ως αρχές, λόγω κάποιων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, αυτό πρέπει να αποκαλύπτεται στην κοινή γνώμη με διαφανή τρόπο».

Αχμέτ ΝταβούτογλουΜεράλ ΑκσενέρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία