Κόσμος|24.11.2021 19:00

Τουρκία: Αραβική επίσκεψη με δώρο 10 δισ.

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε σήμερα με μία επίσημη τελετή τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ και υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ενέργεια, πετροχημικά, τεχνολογία, μεταφορές, υποδομές, υγεία, ενέργεια καθώς και χρηματοδοτήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 3 GW στην Τουρκία. Επίσης, συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας.

Ο διάδοχος των ΗΑΕ ήρθε σήμερα στην Τουρκία με μία βαλίτσα που κουβαλά 10 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν να ανοίξουν έναν εμπορικό δρόμο προς την Τουρκία, μέσω όμως του Ιράν.

Εδώ και χρόνια οι σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάθηκαν με την κρίση του Κατάρ, έπειτα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και πρόσφατα με τη Λιβύη, ωστόσο αλλά άρχισαν να αμβλύνονται με το τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του των ΗΑΕ πριν από μήνες.

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτό το διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, έπειτα από χρόνια τεταμένων σχέσεων και εχθρικών διαθέσεων μεταξύ των δύο ηγετών.

ΤουρκίαΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταεπενδύσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν