Κόσμος|29.11.2021 16:34

Επιμένει ο Ερντογάν: Εγώ ζιγκ-ζαγκ δεν κάνω – Τα επιτόκια στην Τουρκία θα πέσουν κι άλλο

Μαρία Ζαχαράκη

Επιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει, παρά τις ζοφερές επιπτώσεις στην αγορά της Τουρκίας

«Δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα των επιτοκίων» τόνισε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει ζιγκ - ζαγκ. Μίλησε για χαμηλά επιτόκια από την αρχή και συνεχίζει να λέει: Τα επιτόκια θα μειωθούν. Δε θα συμβιβαστώ ποτέ σε αυτό το θέμα» και υποσχέθηκε ότι θα πέσει κι ο πληθωρισμός σε επίπεδα που θα τρίβουν τα μάτια τους. «Θα δείτε, πρώτα ο Αλλάχ, πού θα πέσει ο πληθωρισμός πριν από τις εκλογές», είπε, ενώ επανέλαβε ότι δε θα επιτρέψει σε τρίτους και ξένους να επιβάλλουν τη γραμμή τους στην Τουρκία. «Δε δώσαμε και δε θα δώσουμε καμία ευκαιρία στα παιχνίδια συναλλάγματος και επιτοκίων σε όσους επιδιώκουν να μας επιβάλουν τη γραμμή τους.

Όταν προσπαθείς να υπερβείς την καθορισμένη γραμμή, τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εκβιασμό. Χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε επιδείξει τα τελευταία 19 χρόνια και ιδιαίτερα με το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα για να σώσουμε οριστικά τη χώρα μας από αυτή την κατάσταση, έχουμε αποκτήσει την οξυδέρκεια και την ευκαιρία να διεξάγουμε έναν τέτοιον αγώνα. Θα λύσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τις αυξήσεις των τιμών λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας που δεν έχουν καμία οικονομική βάση τις τελευταίες ημέρες, με επενδύσεις, απασχόληση και παραγωγή προς όφελος του έθνους μας. Θα αναπτυχθούμε και όσο μεγαλώνουμε, το έθνος μας θα κερδίζει», τόνισε. Προβάλλοντας για άλλη μια φορά τις οικονομικές του γνώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «με βάση τα οικονομικά που έχω σπουδάσει και από όσα πιστεύω και γνωρίζω πέρα ??από την οικονομική παιδεία, τα επιτόκια είναι η αιτία και όχι το αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα».

Το Ισλάμ απαγορεύει το στοκάρισμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ζάχαρης στην αγορά και ότι αν γίνεται από κάποιους στοκάρισμα αγαθών είναι ενάντια στη θρησκεία. «Για παράδειγμα, μετά τις δηλώσεις που έγιναν για τη ζάχαρη, το υπουργείο Γεωργίας μας έδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δείχνοντας πόση ζάχαρη υπάρχει στις αποθήκες. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το στοκάρισμα απαγορεύεται και στη θρησκεία μας».

Σήμερα παράλληλα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε για τα εγκαίνια μίας γέφυρας, ο Ερντογάν παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχουν προβλήματα στη χώρα, αλλά ζήτησε από τον λαό του να συνεχίσει να εμπιστεύεται την κυβέρνησή και το κράτος, χωρίς να ακούει τους μοιρολάτρες. «Όπως έχουμε ξεπεράσει πολλές δυσκολίες με το να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, έτσι ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε και τις σημερινές δυσκολίες μαζί», ανέφερε. 

Κουβέντα και καθίζηση

Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν έκαναν και πάλι το δολάριο να κινηθεί από το μεσημέρι και μετά ανοδικά κατά σχεδόν 3%, ξεπερνώντας τις 13 λίρες.

Το Φεβρουάριο στα ΗΑΕ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι το Φεβρουάριο αναμένεται να επισκεφτεί τα ΗΑΕ ανταποδίδοντας την επίσκεψη του πρίγκηπα διαδόχου την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με τον πρώην «εχθρό» του. «Πριν από εμένα, θα γίνουν επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ). Θα γίνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες. Μετά ελπίζω τον Φεβρουάριο, θα πάω κι εγώ με μία μεγάλη αντιπροσωπεία και θα κάνουμε κάποια βήματα πολύ δυνατά. Παρουσίασαν μια επένδυση σχέδιο 10 δισ. δολαρίων. Κάνοντας πράξη αυτό το επενδυτικό σχέδιο, θα χτίσουμε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Θα υπάρξουν καλές εξελίξεις», ανέφερε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε επίσης αναγκαίο τον διορισμό πρέσβεων εντός σαφούς χρονοδιαγράμματος σε Αίγυπτο και Ισραήλ. «Όπως έγινε ένα βήμα μεταξύ μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα., θα κάνουμε παρόμοια βήματα και με άλλους», είπε.

Τέταρτο γεωτρύπανο στο στόλο μας 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα γεωτρύπανα που διαθέτει πλέον η χώρα. «Τώρα έχουμε πλοία σεισμικών ερευνών. Είχαμε τρία πλωτά γεωτρύπανα. Τώρα προσθέσαμε ένα τέταρτο σε αυτό. Το τέταρτο έχει μηδέν χιλιόμετρα. Αυτά τα αγοράσαμε σε πολύ προσιτές τιμές και μας ανήκουν. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο πριν. Μόνο ναύλωση. Ας πούμε ότι είχαμε μια συμφωνία με την BP. Η BP ερχόταν και κάναμε έρευνα. Εμείς δε δίναμε χρήματα αλλά λέγαμε, ‘κάνε εσύ την έρευνα και ό,τι βρεις, τα μισά δικά σας και άλλα μισά δικά μας’. Το ίδιο λέγαμε και στη Shell. Τώρα όμως έχουμε τα δικά μας πλοία. Κάνουμε εξερευνήσεις σε δικά μας νερά. Δόξα τω Θεώ! Ναυλώνουμε επίσης τα πλοία μας στον κόσμο και συνεχίζουμε να κερδίσουμε λεφτά».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαοικονομική κρίση