Κόσμος|01.12.2021 14:08

Ερντογάν: Τα επιτόκια είναι κατάρα - Κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέο… εξορκισμό επιτοκίων προέβη την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ΑΚΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι εκτενώς στο πρόβλημα της οικονομίας, εξηγώντας γιατί επιμένει στα χαμηλά επιτόκια, αλλά χωρίς ωστόσο να πείθει το… δολάριο.

«Αναμφίβολα, πίσω από αυτές τις προδοσίες, υπήρχαν κάποιοι που δεν ήθελαν η Τουρκία να έχει λόγο στην περιοχή της και στον κόσμο και επιδίωκαν να καθιερώσουν την παγκόσμια τάξη του περασμένου αιώνα», δήλωσε υπονοώντας συνωμοσίες εξωτερικών παραγόντων κατά της Τουρκίας. «Παλεύουμε ενάντια στην κηδεμονία, τους πραξικοπηματίες, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους βαρώνους του χρήματος και με τον ίδιο τρόπο πολεμάμε το λόμπι των επιτοκίων», ανέφερε.

«Αυτό που είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, το ίδιο λέει και σήμερα. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο άβολα νιώθω με τα υψηλά επιτόκια. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των επιτοκίων, ούτε σήμερα θα είμαι, ούτε αύριο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε ότι «όσοι προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους δύο και τρείς φορές πιο ακριβά, θα υποστούν τις συνέπειες. Αυτή η χώρα θα γίνει ο τάφος εκείνων που στοκάρουν προϊόντα. Η αποθήκευση (προϊόντων) απαγορεύεται στη θρησκεία μας, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Όσοι το κάνουν, θα πληρώσουν το τίμημα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις περισσότερες από τις υπέρογκες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα στην αγορά».

Για τη συναλλαγματική ισοτιμία ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σήμερα αυξάνεται, αύριο μειώνεται», το ίδιο και για τον πληθωρισμό είπε «σήμερα αυξάνεται, αύριο μειώνεται. Αλλά η απασχόληση είναι μόνιμη», υποστήριξε.

«Το επιτόκιο είναι μια κατάρα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν θα υπάρξει επιστροφή στη θεωρία που θέλει ‘υψηλά επιτόκια και χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες’».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι σύντομα θα ανακοινώσουν αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα -όπως είπε- «θα είναι πολύ πιο ψηλά από ό,τι μέχρι σήμερα».

Η τουρκική λίρα άρχισε προς στιγμή να ανακάμπτει λόγω σημερινής παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά, πουλώντας ξένο συνάλλαγμα μέσω του χρηματιστηρίου, ωστόσο λίγο μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου στη βουλή, το δολάριο σκαρφάλωσε και πάλι στις 13 λίρες και το δολάριο στις 15 λίρες.