Κόσμος|01.12.2021 17:08

Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: «Όσο μιλάς, μας μπατιρίζεις»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, καλεσμένος την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, στο FOX TV, απάντησε στον Ερντογάν για την οικονομία, εφιστώντας την προσοχή στην ακρίβεια  και την αύξηση του κόστους ζωής.

«Το πρόβλημα στην οικονομία είναι πολύ σοβαρό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κουζίνα έχει πάρει φωτιά. Μια μητέρα λέει, ‘ζητιανεύω χρήματα από πόρτα σε πόρτα. Σώστε το παιδί μου. Ο λαός πέθανε, πέθανε!’ Το παλάτι ακούει ή όχι; Ζουν στην εποχή της τουλίπας, σε άλλο σύμπαν.

Όλα από ψωμί μέχρι κρέας, τυρί, φυσικό αέριο, ρεύμα αυξήθηκαν. Όσο μιλάς, μπατιρίζεις τη χώρα. «Σώπα» του είπα. Για όνομα του Θεού, σκάσε. Άσε τους βιομήχανους, τους αγρότες και τους συνταξιούχοι αυτής της χώρας να μιλάνε. ΜΑ τον Θεό δεν ξέρει καν από οικονομία. Υπάρχει μια επιστήμη που λέγεται οικονομία. Δεν ξέρει καν από δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε.

«Όλα έχουν αυξηθεί. Ποιος είναι ο λόγος για όλες αυτές τις αυξήσεις; Τα επιτόκια; Δεν υπερασπιζόμαστε τα επιτόκια, αλλά από πού θα προκύψουν οι τόκοι; Μειώσατε τους τόκους των  εμπόρων, των αγροτών και των τραπεζικών δανείων; Όχι. Υπάρχει μια εξαιρετική ανισορροπία στην κατανομή του εισοδήματος. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει αυξηθεί», είπε.

Ακσενέρ προς Ερντογάν: «Όσο λέει ανοησίες, το δολάριο ανεβαίνει και μετά το επωμίζεται ο λαός»

«Ανίδεο» χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο και τις θεωρίες του η Μεράλ Ακσενέρ, επικρίνοντας την οικονομική πολιτική. Όπως είπε σκωπτικά:

«Ένας φίλος μας λέει, ‘η ομπρέλα είναι η αιτία, η βροχή είναι το αποτέλεσμα’ για να εξηγήσει αυτή την άγνοια. Αν ανοίξεις την ομπρέλα, θα βρέξει, αν κλείσεις την ομπρέλα, η βροχή θα σταματήσει. Εδώ βασίζεται και η εξαιρετική λογική του Ερντογάν. Δεν υπάρχει καν ένα σοβαρό άρθρο που να υπερασπίζεται αυτή τη θεωρία.

Δυστυχώς, αυτή η άγνοια συνεχίζει να καταδικάζει μια ολόκληρη χώρα. Όσο λέει ανοησίες, το δολάριο ανεβαίνει και μετά το επωμίζεται ο λαός», τόνισε η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

«Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, όπου το έθνος γίνεται πλουσιότερο την ώρα που το νόμισμά του υποτιμάται, κύριε Ερντογάν, είπατε κάποτε. ‘Τα χρήματα συμβολίζουν την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία μιας χώρας, όπως η σημαία ή ο εθνικός ύμνος’. Πού ήμασταν και πού φτάσαμε... Ενώ έλεγες αυτά τα πράγματα χθες, δες πώς κατάντησες τη χώρα σήμερα», του είπε.

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουοικονομική κρίσηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν