Κόσμος|02.12.2021 10:49

Τουρκία: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών - Η σχέση του με τον γαμπρό του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Την παραίτησή του υπέβαλε τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, την οποία έκανε δεκτή ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διάδοχός του ορίστηκε ο Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών της χώρας και γνωστός ως «άνθρωπος του γαμπρού» του Τούρκου προέδρου και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αναπληρώνοντας τον Λουτφί Ελφάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του και του οποίου το αίτημα έγινε δεκτό». Ο Νουρεντίν Νεμπάτι έκανε την πρώτη του δήλωση στο Twitter γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα.

«Κύριέ μου, κάνε το εύκολο, μη το κάνεις δύσκολο. Κύριε μου, κάνε το καλό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους. Είθε ο Κύριός μου να μου χαρίσει την ικανότητα να φέρω εις πέρας το καθήκον στο υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ο πρόεδρός μας με θεωρεί ικανό και άξιος της εμπιστοσύνης του».

Από την άλλη, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, συνεχάρη τον Νουρεντίν Νεμπάτι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαρίστησε επίσης τον Λουτφί Ελβάν για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες του.

«Συγχαίρω τον Δρ. Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών με την έγκριση του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του καθήκον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον υπουργό μας Λουτφί Ελβάν για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες του».

Σε ανάρτησή του στο Twitter πριν από 6 ημέρες, ο Νεμπάτι είχε υποστηρίξει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Κάθε φορά που προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων από το 2013 κι έπειτα, αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις, αλλά αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι», είχε γράψει.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Ο νέος υπουργός είναι επίσης μεταξύ των διπλο-πληρωμένων γραφειοκρατών, τους οποίους ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Ντενίζ Γιαβουζγιλμάζ αποκάλυψε. Ο Νεμπάτι κερδίζει επίσης ένα «σημαντικό» μηνιαίο εισόδημα από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom.

Ο Ελβάν ήταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε τον Ερντογάν στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα πριν από 2 εβδομάδες και η απομάκρυνσή του είχε αρχίσει να συζητείται έντονα από τότε.

Ο Ελβάν ήταν ένα όνομα που ήταν συμπαθές στους διεθνείς επενδυτές και στις αγορές, αφότου παραιτήθηκε ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ το Νοέμβριο του 2020. Μαζί με τον Νατζί Αγμπάλ, τον προηγούμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ελβάν είχε αυξήσει τα επιτόκια ραγδαία.

Ο Νουρεντίν Νεμπάτι, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1964 στη Σανλιούρφα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ασχολήθηκε με την κλωστοϋφαντουργία, λειτουργούσε πρατήριο καυσίμων, υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MUSIAD (Ένωση Τούρκων βιομηχάνων, προσκείμενων στον Ερντογάν) και του πειθαρχικού συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (ITO).

Μετά την παραίτηση Ελβάν, η τουρκική λίρα συνέχισε να υποτιμάται έναντι των ξένων νομισμάτων. Το δολάριο διαπραγματεύεται στις 13,47 λίρες σήμερα το πρωί, καταγράφοντας άνοδο περίπου 1.5%.

Τουρκίατουρκική οικονομίαΛουτφί ΕλβάνΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυπουργός Οικονομικών