Κόσμος|03.12.2021 22:29

Σκωτία: Μετά από 50 χρόνια, 86χρονη βρήκε σε χωράφι τη χαμένη βέρα της

Newsroom

Η Πέγκυ Μακ Σουήν, μία 86χρονη από το νησί Μπενμπέκιουλα στα δυτικά της Σκωτίας, πίστευε ότι δε θα ξαναέβρισκε ποτέ τη βέρα που έχασε, κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’60, σκάβοντας σε ένα χωράφι του νησιού για να μαζέψει πατάτες.

Το δαχτυλίδι της είχε δώσει ο – εδώ και μερικά χρόνια εκλιπών - σύζυγός της, Τζον, με τον οποίο παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1958. Αφότου έχασε τη βέρα, και ενόσω το ζευγάρι ήταν διακοπές, ο Τζον έκανε δώρο στην Πέγκυ μία καινούρια βέρα. Μέχρι τότε, φορούσε τη βέρα της μητέρας της.

Πρόσφατα, ένας γείτονάς της στο νησί, έμαθε την ιστορία και αποφάσισε να βοηθήσει την Πέγκυ να βρει τη βέρα της, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων. Μετά από τρεις μέρες έρευνας, ο Ντόναλντ Μακ Φι, ο οποίος διευθύνει έναν ξενώνα στο νησί, ξέθαψε το χρυσό δαχτυλίδι στην τοποθεσία που κάποτε βρισκόταν το χωράφι με τις πατάτες.

Η διαδικασία δεν ήταν ακριβώς εύκολη, αφού ο ίδιος χρειάστηκε να σκάψει συνολικά 90 τρύπες, ανακαλύπτοντας κομμάτια από μέταλλο, κουτάκια ποτών και αναψυκτικών, και καπάκια, μέχρι να ανακαλύψει το κόσμημα.

Νόμιζε ότι δε θα ξαναέβλεπε τη βέρα της ποτέ

Η Πέγκυ, 86 ετών σήμερα, δήλωσε στο BBC, «Ήρθε στην πόρτα και μού είπε “έχω κάτι να σάς δείξω”. Ήταν το δαχτυλίδι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, αλλά ήταν η βέρα μου, μπροστά στα μάτια μου. Νόμιζα ότι δεν θα την ξαναέβλεπα ποτέ».

Έχασε την βέρα της στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στην περιοχή, που έχει αμμώδη, παράκτια λιβάδια. «Έβγαζα την άμμο από τα γάντια μου και η βέρα εξαφανίστηκε. Δεν το κατάλαβα μέχρι που γύρισα σπίτι. Βγήκα στα χωράφια μία ή δύο φορές για να το ψάξω, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να το βρω», είπε συγκινημένη μισό αιώνα αργότερα με τη βέρα στο δάχτυλό της.

δαχτυλίδιΣκωτία