Κόσμος|05.12.2021 16:32

Στη… μουσουλμανική Τουρκία φτιάχνονται τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια που πωλούνται στην Ευρώπη

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Αναντολού», έσοδα 2 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένονται από τις εξαγωγές στεφάνων φέτος, που κατασκευάζονται στην Αττάλεια της Τουρκίας για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα στεφάνια, που παράγουν και εξάγουν οι εταιρείες καλλωπιστικών φυτών από τη δεκαετία του 1990, φτιάχνονται από φυσικά υπολείμματα, που μαζεύονται από τα δάση, όπως πεύκα, κουκουνάρια, κλαδιά ροδόδεντρου και κυπαρισσιού, σανταλόξυλο και φρούτα Μερσίνης.

Στην κατασκευή των στεφανιών χρησιμοποιούνται δεκάδες προϊόντα, όπως άγριες φράουλες, ευκάλυπτος, φύλλα μυρτιάς, σκυλόξυλο, πεύκο και κουκουνάρια. Περίπου 1 εκατομμύριο στεφάνια παράγονται ετησίως στην Τουρκία και εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 δολαρίων ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο στεφάνι.

Η κύρια πηγή εισοδήματος της πόλης Κοτζάαλιλέρ της περιοχής Μπουρντούρ στην Αττάλεια είναι τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια, τα οποία ξεκινούν να τα φτιάχνουν οι γυναίκες από τις 20 Αυγούστου για να είναι έτοιμα να πωληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Γυναίκες από 7 έως 70 ετών ασχολούνται επί 4 μήνες με την κατασκευή στεφανιών.

ΧριστούγενναΤουρκία