Κόσμος|10.12.2021 13:26

Τραμπ κατά Νετανιάχου για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα σε Μπάιντεν

Newsroom

«Δεν έχω μιλήσει μαζί του από τότε [που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν]. Γ*** τον». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αποκλειστική συνέντευξη για το νέο βιβλίο του πολιτικού δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ, δείχνοντας, εν μέρει, ότι η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών δεν ήταν τόσο στενή όσο φαινόταν. Αποσπάσματα της συνέντευξης δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη φαινομενικά ανέφελη σχέση μεταξύ των δύο ήταν το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Νετανιάχου στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τη νίκη του πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Προερχόμενος από τις εκλογές και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τραμπ επέμενε σταθερά στις καταγγελίες περί νοθείας, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν ανακριβή και ότι έπρεπε να έχει κερδίσει.

Ο Τραμπ έδωσε στον Ραβίντ δύο συνεντεύξεις - η μία από αυτές διάρκειας 90 λεπτών. Ο Νετανιάχου τον πρόδωσε, παρά τα όσα είχε κάνει ο Τραμπ γι' αυτόν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του, είπε, αναφέροντας το τηλεφώνημα στον Μπάιντεν πέντε φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Φλόριντα που χρονολογείται από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συμφωνία για το Ιράν και στη μακροχρόνια φιλία και σχέση του Νετανιάχου με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. «Για τον Μπίμπι Νετανιάχου, πριν καν στεγνώσει το μελάνι, να κάνει ένα μήνυμα, και όχι μόνο ένα μήνυμα, να κάνει μια κασέτα στον Τζο Μπάιντεν μιλώντας για τη μεγάλη, μεγάλη φιλία τους - δεν είχαν φιλία, γιατί αν είχαν, [η κυβέρνηση Ομπάμα] δεν θα είχε κάνει τη συμφωνία με το Ιράν», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Axios. «Και μαντέψτε τι, τώρα πρόκειται να το ξανακάνουν».

Ο Τραμπ είπε στον Ραβίντ ότι αισθάνθηκε ότι προώθησε ορισμένες πολιτικές από τη θέση του στον Λευκό Οίκο που δεν έτυχαν της δέουσας αναγνώρισης και ευχαριστιών από τον Νετανιάχου. Ένα από τα παραδείγματα που έδωσε ήταν η δημόσια και αμφιλεγόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ των Υψιπέδων του Γκολάν ως κυρίαρχο ισραηλινό έδαφος το 2019. Ένα χρόνο μετά, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε μια πόλη στην περιοχή στο όνομά του, το «Ramat Trump».

«Αυτή [η κίνηση] ήταν μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Τραμπ. «Οι άνθρωποι έλεγαν τότε ότι ήταν ένα δώρο αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων... Το έκανα πριν από τις [ισραηλινές] εκλογές και αυτό τον βοήθησε πολύ [τον Νετανιάχου] - ίσως να είχε χάσει τις εκλογές χωρίς εμένα, η υπόθεση των Υψιπέδων του Γκολάν τον ανέβασε 10-15% στις δημοσκοπήσεις», είπε.