Κόσμος|30.01.2019 11:58

Brexit: Νέα συµφωνία µε την Ευρώπη επιδιώκει η Μέι

Έρη Πανσεληνά

Οκτώ εβδοµάδες έχουν αποµείνει για τη λεγόµενη «B-Day» και οι Βρετανοί βουλευτές ακόµα προσπαθούν να συµφωνήσουν στα βασικά σηµεία µιας συµφωνίας µε τις Βρυξέλλες για το Brexit – για τη µεταβατική περίοδο και, φυσικά, για την επόµενη ηµέρα.

Μετά τη συντριπτική απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συµφωνίας της Τερέζα Μέι για το «διαζύγιο» µε την ΕΕ, το Ουεστµίνστερ εξακολουθεί να είναι διχασµένο: µέχρι χθες το βράδυ είχε καταψηφίσει τις περισσότερες από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν για να επιτευχθεί µια συµφωνία και να αποτραπεί το σενάριο του «άτακτου» Brexit.

Λίγες ώρες πριν από τις ψηφοφορίες για τις επτά τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εµφανίστηκε στο υπουργικό συµβούλιο αποφασισµένη να εξασφαλίσει τη συµφωνία των Βρυξελλών για αναθεώρηση της συµφωνίας για το Brexit.

Μεταξύ των επτά τροπολογιών που τέθηκαν χθες το βράδυ προς ψήφιση ήταν αυτή του βουλευτή των Τόρις, Γκρέιαµ Μπράντι, της οποίας την υπερψήφιση ζήτησε η κυβέρνηση από τους Συντηρητικούς βουλευτές. Αυτή πρόκειται να δώσει µια λύση στο αδιέξοδο σχετικά µε το λεγόµενο «backstop» που προέβλεπε η συµφωνία Μέι- Βρυξελλών, δηλαδή το «δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα ΙρλανδίαςΒόρειας Ιρλανδίας.

«Nοµικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Μέι σε συνέντευξη Τύπου. Και παρά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών (οι διαπραγµατεύσεις για τη συµφωνία, και συγκεκριµένα για το backstop, είχαν διαρκέσει 18 εξαντλητικούς µήνες), σχολίασε: «Το µήνυµα των Ευρωπαίων ηγετών είναι σαφές. Θέλουν την έξοδο µε συµφωνία και κατανοούν ότι αυτό είναι προς το συµφέρον της ΕΕ αλλά και του Ηνωµένου Βασιλείου». Πολλοί brexiteers και το ∆ηµοκρατικό Ενωτικό Κόµµα (DUP) δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία και η Μέι πιστεύει ότι η έγκρισή της θα της δώσει την εντολή που χρειάζεται για να διαπραγµατευτεί µια νέα συµφωνία που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Χαμηλές προσδοκίες

Πάντως, οι προσδοκίες της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά χαµηλές – δεν ήλπιζε σε πλειοψηφία (326 ψήφους), αλλά στο να µειώσει τις αντιδράσεις και να περιορίσει τους αντάρτες σε «λίγες δεκάδες». Μια δεύτερη τροπολογία, της Εργατικής βουλευτού Ιβέτ Κούπερ, η οποία τελικά απορρίφθηκε, προέβλεπε τη δηµιουργία νοµοσχεδίου που θα επιτρέψει την αναβολή του άρθρου 50 για έως εννέα µήνες. «Το Εργατικό Κόµµα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συµφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιοµηχανία και την οικονοµία. Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουµε ένα µικρό παράθυρο τριών µηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγµάτευση» είχε δηλώσει νωρίτερα ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεµι Κόρµπιν, που, όπως σηµείωσε, δεν επεδίωκε παράταση κατά το µέγιστο περιθώριο των εννέα µηνώ

ΕΕΤερέζα ΜέιBrexit