Κόσμος|14.12.2021 22:52

Εκπρόσωπος State Department στο OPEN: Η Τουρκία να μη διατηρήσει S-400 στο έδαφός της

Newsroom

Ως διαπραγματευτικό χαρτί χρησιμοποιούν τους ρωσικούς S-400 οι Τούρκοι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Το ρωσικό υπερόπλο για την ακρίβεια φαίνεται πως λειτουργεί ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις απαιτήσεις των Αμερικανών που δείχνουν όμως να απορρίπτουν οποιαδήποτε συναλλαγή για το ζήτημα αυτό.

«Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ρωσικό υπερόπλο πιστεύουν πως δεν πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή καμίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

To ΟPEN αποκαλύπτει πως ο ίδιος ο Ερντογάν δεν δέχεται καμία συζήτηση για την απόσυρση των S-400 από την Τουρκία λέγοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές πως πρόκειται για αμυντικό όπλο και τίποτα άλλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού, επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα ότι τους απέκτησε από τη Ρωσία λόγω πραξικοπήματος.

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικάνοι εισπράττουν κατά τις συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους, ειδικά με τον Τσαβούσογλου και τον Ακάρ, πως η απόσυρση των S-400 είναι ακόμα στο τραπέζι.

Εκπρόσωπος του State Department που μίλησε στο OPEN είπε χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Τουρκία να διατηρήσει το σύστημα των S-400 στο έδαφος της. Οποιαδήποτε συναλλαγή στους τομείς άμυνας θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις».

S-400ΗΠΑΡωσίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαState Department