Κόσμος|16.12.2021 15:12

Τουρκία: Nέα μείωση επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1 μονάδα, δηλαδή στο 14% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προκαλώντας νέα κατακόρυφη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 6%.

Το δολάριο ανεξέλεγκτο έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 15,68 τουρκικών λιρών και το ευρώ στις 17,61 τουρκικές λίρες.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας οι Τούρκοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «κακό εκ προθέσεως από την κυβέρνηση, ντροπή για τη χώρα, το ΑΚΡ είναι απελπισμένο, έχει τελειώσει», κλπ. κλπ.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στη δήλωσή της αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα έως ότου υπάρξει μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και μέχρι να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%».

Σημειώνεται πως το δολάριο φέτος αυξήθηκε κατά 104%, ενώ αντίστοιχα το ευρώ κατά 90%. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση στη βενζίνη κατά 50 γρόσια.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  η αύξηση του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να ανακόψει την περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Τουρκίατουρκική λίραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεπιτόκια