Κόσμος|19.12.2021 07:20

Απόκοσμες εικόνες στην Ανταρκτική: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη μας και δεν ανήκει σε κανένα κράτος του κόσμου
Εικόνα από NASA στη ρωγμή της Χερσονήσου Larsen C
Ο πρώην Νορβηγός πρωθυπουργός Jens Stoltenberg σε αποστολή το 2011
Ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική είναι ο πιο πλατύς στη Γη, με πλάτος 120 χλμ.
Ο Thwaites χαρακτηρίζεται επίσης και ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Doomsday Glacier)
Παγοθραυστικό και εικόνες που μας κάνουν να ... τουρτουρίζουμε!
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο ρυθμός τήξης των παγετώνων έχει πενταπλασιαστεί
Αποστολή στο Νότιο Πόλο το 1912
Η αποστολή Terra Nova του Robert Falcon Scott (1913) - Όλοι βρέθηκαν νεκροί
Οι εξελίξεις σε αυτό το παγωμένο σημείο του πλανήτη θα καθορίσουν την τύχη της ανθρωπότητας
Ο παγετώνας Thwaites αλλάζει δραματικά!
Ηλιοβασίλεμα και κρουαζιέρα στο Lemaire Channel
Το Aurora borealis είναι το πιο θεαματικό φυσικό φαινόμενο στον κόσμο
Ενδεχόμενη κατάρρευση του παγετώνα θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο των υδάτων κατά 65 εκατ.
Η μαμά πιγκουίνος gentoo ταΐζει το μικράκι της στον Σταθμό Bernardo O'Higgins
Οι κατευθύνσεις της.. ζωής!
Κρουαζιέρα με zodiac στους παγετώνες -  Αξία ανεκτίμητη!

Αντίστροφη μέτρηση για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της American Geophysical Union (AGU).

Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη μας. Δεν ανήκει σε κανένα κράτος του κόσμου, εκεί βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος και περιβάλλεται από τον Νότιο ωκεανό. Περίπου το 98% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από πάγο, με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα. Είναι η πιο κρύα, η πιο ξηρή και η πιο ανεμώδης ήπειρος.

Ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική είναι ο πιο πλατύς στη Γη, με πλάτος 120 χλμ, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800-1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούντσεν. Ο Thwaites χαρακτηρίζεται επίσης και ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Doomsday Glacier). Η κατάρρευσή του θα μπορούσε να εκκινήσει ένα «ντόμινο» κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική, και οι τελευταίες έρευνες από την παγωμένη ήπειρο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τελευταία 30 χρόνια, ο ρυθμός τήξης των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής έχει πενταπλασιαστεί. Οι πάγοι που διαρρέουν σήμερα στη Θάλασσα του Αμούνδσεν ευθύνονται για ποσοστό 4% της ανόδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως. Ενδεχόμενη ταχεία κατάρρευση του παγετώνα θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο των υδάτων κατά 65 εκατοστά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, η παρακολούθηση του Thwaites είχε δείξει ότι ο παγετώνας αλλάζει πιο δραματικά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα ωκεανού και πάγου στην Ανταρκτική, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της Γης. O Thwaites έχει ήδη χάσει 900 δισ. τόνους πάγου από το 2000, η ετήσια απώλεια πάγου του διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα χάνει περίπου 50 δισ. τόνους περισσότερο πάγο από ό,τι δέχεται σε χιονοπτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τo The International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC).

Αν ο Thwaites κομματιαστεί πλήρως και απελευθερώσει όλο του το νερό στον ωκεανό, τα επίπεδα της θάλασσας ανά τον κόσμο θα ανέβαιναν κατά πάνω από 65 εκατοστά. Οι εξελίξεις σε αυτό το ... απόκοσμο σημείο του πλανήτη θα καθορίσουν την τύχη της ανθρωπότητας τον επόμενο αιώνα!

*Photos: AP

Ανταρκτικήπαγετώναςπαγόβουνοπεριβάλλονπάγοικλιματική αλλαγήκλιματική κρίση