Κόσμος|18.12.2021 18:13

Τουρκία: Δήλωση - έκπληξη της λιβυκής αντιπροσωπείας για το τουρκο - λιβυκό μνημόνιο

Μαρία Ζαχαράκη

Η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης και επικυρώθηκαν από την τουρκική βουλή το Δεκέμβριο του 2019 δεν έχουν συζητηθεί στη βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, εδώ και 2 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Σοζτζού».

Αυτό αποκάλυψε η αντιπροσωπεία της βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που συναντήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τουρκία.

Στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Fevzi El Nuvayri, δήλωσε ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο ο χρόνος του είναι προβληματικός.

Ο Νουβαϊρί δήλωσε ότι κάποιοι αντιτίθενται στο εσωτερικό της Λιβύης για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμφωνίες θα επικυρωθούν από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο.

Άλλοι Λίβυοι βουλευτές στην αντιπροσωπεία δήλωσαν ωστόσο ότι οι δύο συμφωνίες δεν έχουν έρθει ποτέ στο λιβυκό κοινοβούλιο, δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν επικυρωθεί. Ο Yusuf El Aguri, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, δήλωσε:

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες. Δεν κατατέθηκαν ενώπιόν μας. Άρα δεν μπορέσαμε να τις εξετάσουμε. Υπεγράφη μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας», είπε.

Συμμετέχοντας στη συνάντηση, ο βουλευτής του CHP, Ουτκού Τσακίροζέρ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ και λυπάται από τις δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας.

«Τα λόγια των Λίβυων βουλευτών είναι πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά. Η συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας και η στρατιωτική συμφωνία, την οποία υποστηρίζουμε, δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη στη βουλή της Λιβύης εδώ και δύο χρόνια.

Δεν υπάρχει καν κοινοβουλευτική έγκριση. Πρέπει να ενημερωθούμε γι’ αυτό άμεσα. Από εδώ και στο εξής, η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα έναν ακομμάτιστο και ολόπλευρο διάλογο με τη Λιβύη, και ιδιαίτερα να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα επικυρωθεί από το λιβυκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση Ερντογάν – Αλ Μένφι την Κωνσταντινούπολη

Οι εσωτερικές συγκρούσεις στη Λιβύη και η αδυναμία ανακοίνωσης της λίστας υποψηφίων προκαλούν αβεβαιότητα στη χώρα. Κι ενώ η εκλογική διαδικασία βρίσκεται στην πραγματικότητα σε αδιέξοδο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αλ Μενφί, στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο η εκλογική διαδικασία βρίσκεται στο ραντάρ της Άγκυρας.

Στο μεταξύ, αντιπρόσωποι από τη Λιβύη, που είχαν συνομιλίες στην Άγκυρα στις 15-16 Δεκεμβρίου, συζήτησαν και για τις εκλογές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε γρίφο.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λίβυο αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Fevzi El Nuvayri, περιελάμβανε βουλευτές που εκπροσωπούσαν την ανατολική και τη δυτική χώρα.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Cumhuriyet, υπογραμμίστηκαν οι αβεβαιότητες που βιώνει η εκλογική διαδικασία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου λόγω έλλειψης συναίνεσης.

Επίσης, αμφισβητείται και η υποψηφιότητα για την προεδρία του μεταβατικού πρωθυπουργού, Ντμπεϊμπά, καθώς το πτυχίο του αποδείχτηκε πλαστό.

ΆγκυραμνημόνιοΛιβύηΤουρκία