Τουρκία: Ο Ερντογάν δεσμεύεται για μείωση πληθωρισμού στο 4% ενώ η λίρα «βουλιάζει»
NewsroomΟ πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει ότι στο παρελθόν μείωσε τον πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος σήμερα ξεπερνάει το 21%, στο περίπου 4% και ότι θα το πράξει ξανά σύντομα καθώς συνεχίζονται οι ανατιμήσεις εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του προέδρου για επιθετική νομισματική χαλάρωση, η οποία έχει προκαλέσει κρίση του εθνικού νομίσματος, της τουρκικής λίρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν πόλεμο για «οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος -όπως είπε- συνεχίζεται με επιτυχία.
Οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.
Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από 17 λίρες έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική.
Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.
Σε συνάντηση που είχε με νέους από την Αφρική το Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συνθλιβούν» από τα επιτόκια.
- Το «δικαίωμα της σιωπής» σταθερή απάντηση του «Φραπέ» - Η σχέση του με Βορίδη και Μητσοτάκη και η Porsche του γιου του
- Κωνσταντοπούλου για Ξυλούρη: Βγήκε από την αίθουσα και έλεγε «θα την σκοτώσω, θα της στρίψω το λαρύγγι»
- Επελαύνει σε όλη την Ευρώπη η «σούπερ γρίπη»: Τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν άμεσα
- Η Λίλι Κόλινς σχολίασε στον Τζίμι Φάλον την αγάπη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «Emily In Paris»