Κόσμος|23.12.2021 11:28

Κιλιτσντάρογλου: Κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια αυτές τις ημέρες με τις πλάτες της κυβέρνησης

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στο τοπικό κανάλι Koza TV στα Άδανα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επέτρεψε αυτές τις ημέρες σε κάποιους να αισχροκερδήσουν με εκατομμύρια δολάρια εις βάρος του λαού και προανήγγειλε κοινοβουλευτική έρευνα.

«Ζούμε μια περίοδο αισχροκέρδειας. Υπάρχει μια πολιτική δύναμη που εξυπηρετεί τους βαρόνους του δολαρίου. Υπάρχουν δύο τύποι υπηρεσίας στους βαρόνους του δολαρίου. Ο πρώτος είναι ότι αποκομίζουν κέρδη αγοράζοντας και πουλώντας δολάρια, παίζοντας με την ισοτιμία του δολαρίου και ο δεύτερος είναι οι βαρόνοι του δολαρίου στο Λονδίνο, οι τοκογλύφοι του κόσμου, στους οποίους μέσα σε 19 χρόνια πληρώθηκαν 179 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους».

Κι ο Κιλιτσντάρογλου συνέχισε: «Αύξησαν το δολάριο στις 18 λίρες, μετά κάποιος πήγε και μετέτρεψε εκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές λίρες. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση. Το δολάριο έπεσε, πήγε στις 13 λίρες και κάποιος αγόρασε το δολάριο από 13 λίρες. Πέταξε μια πέτρα, χωρίς να κουραστεί το μπράτσο του, απόλαυσε ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι και κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από εκεί που καθόταν. Ποιος το έκανε αυτό; Οι κυβερνώντες το έκαναν. Θα ζητήσουμε κοινοβουλευτική έρευνα. Ποιος αγόρασε και πόσα δολάρια σε αυτές τις 3-4 μέρες; Ποιος πούλησε και πόσα δολάρια;», ρώτησε.

Σχολιάζοντας την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι στην πράξη δεν υπάρχει καμία μείωση από τις τράπεζες.

«"Μειώσαμε τα επιτόκια", λέει. Ποιο επιτόκιο έπεσε; Ρωτήστε κανέναν αγρότη στα Άδανα, έχουν μειωθεί οι τόκοι του δανείου του από την τράπεζα; Όχι. Ρωτήστε τους εμπόρους, δεν μειώθηκε ποτέ.

Για όνομα του Θεού, μπορεί να υπάρξει τέτοια κυβέρνηση;», είπε.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: «Η Κεντρική Τράπεζα τυπώνει χρήματα όσο ποτέ άλλοτε»

Ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης και πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας, Ιμπραχίμ Τουρχάν, επέστησε την προσοχή στην ξαφνική αύξηση των εγχώριων αποθεματικών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αυξήθηκαν από 230,9 δισεκατομμύρια TL στις 11 Νοεμβρίου σε 480,4 δισ. στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Ιμπραχίμ Τουρχάν επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα τυπώνει χρήμα με πρωτοφανή τρόπο.

Τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες κι ο γνωστός οικονομολόγος επισείει τον κίνδυνο.

"Έχετε σκεφτεί ποτέ τί κάνετε;", ρώτησε την κυβέρνηση.

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίατουρκική λίρα