Κόσμος|26.12.2021 17:54

Διάσημος αστροφυσικός απομυθοποιεί τον Άι Βασίλη και προκαλεί την οργή χριστιανών

Newsroom

Ο διάσημος αστροφυσικός Neil de Grasse Tyson την παραμονή των Χριστουγέννων αφιερώθηκε στην ανάρτηση μηνυμάτων σε μία προσπάθεια να απομυθοποιήσει τον Άγιο Βασίλη με πραγματικά γεγονότα τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πορεία του Αγίου, το εργαστήριο του, τους τάρανδους, το έλκηθρο, τον Βόρειο Πόλο και άλλα πολλά που συνδέουν το μυθό του πιο διάσημου Αγίου.

«Δεν υπήρξε ο Άι Βασίλης»

«Δεδομένου ότι η Βόρεια Αρκτική είναι απλώς ένας ωκεανός στον οποίο επιπλέουν μόνο φύλλα πάγου, το εργαστήριο του Αϊ Βασίλη στο Βόρειο Πόλο δεν θα μπορούσε να υπάρχει ποτέ. Οι εικόνες που απεικονίζουν το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη με πεύκα και χιονισμένους λόφους στον ορίζοντα είναι γεωγραφικά ελλιπείς», ισχυρίστηκε ο Tyson σε ένα tweet, ενώ σε άλλο έγραψε πως ο τάρανδος του Άγιου Βασίλη δεν θα μπορούσε να έχει κέρατα διότι στους ώριμους αρσενικούς ταράνδους τα κέρατα πέφτουν τον Δεκέμβριο.

«Θα διαλύονταν και θα εξατμίζονταν»

Επίσης έγραψε πως το έλκηθρο του Άι Βασίλη «θα διαλύονταν και θα εξατμίζονταν εάν ταξίδευε με αυτές τις υπερηχητικές ταχύτητες που τον θέλει η παράδοση. Ο Tyson ανάφερε επίσης πως ο Άγιος Βασίλης θα μπορούσε να εγκλωβιστεί από το λιώσιμο των πάγων και ενθάρρυνε τα παιδιά να μην του προσφέρουν καρότα και σέλινο ώστε ο Άγιος Βασίλης να γίνει «πολύ, πολύ πιο αδύνατος».

Αυτός είναι ο Grinch

Αν και μερικοί οπαδοί του Tyson βρήκαν τα tweets του διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά, άλλοι ήταν λιγότερο επιεικείς με την προσπάθεια του Tyson να γκρεμίσει το μύθο του Αγίου Βασίλη την παραμονή των Χριστουγέννων – συγκρίνοντας τον αστροφυσικό με τον «Grinch» (πράσινο τέρος που είναι η εκδοχή του κακού Άι Βασίλη).

 «Ούτε ένα θαύμα δε θα τον κάνει να σωπάσει»

«Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι δεν συμπαθούν τους άθεους. Το δημοσιεύεις την παραμονή των Χριστουγέννων;»

Έγραψε ένας χρήστης στο Twitter, ενώ ένας άλλος έγραψε: «Ακόμα και ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα δεν θα έκανε αυτόν τον άνθρωπο να σωπάσει».

Άλλοι προσπάθησαν να εξηγήσουν στον Tyson ότι ο Άγιος Βασίλης και το έλκηθρό του είναι «μαγικά και επομένως δεν υπόκεινται στους κατά τα άλλα αδιαμφισβήτητους νόμους της φυσικής» και είπαν στον αστροφυσικό να «πιαστεί» με άλλα θέματα.

«Είχε προκαλέσει το 2014 και το 2019»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tyson πυροδοτεί διαμάχη τα Χριστούγεννα. Το 2014, ο Tyson κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τους Χριστιανούς αφού δημοσίευσε ένα μήνυμα στις 25 Δεκεμβρίου που έγραφε: «Την ημέρα αυτή πριν από πολύ καιρό, γεννήθηκε ένα παιδί που, στα 30 του, θα άλλαζε τον κόσμο. Χρόνια πολλά Ισαάκ Νιούτον 25 Δεκεμβρίου 1642.

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2019, ο Τάισον ευχήθηκε επίσης σε «Μουσουλμάνους, Αθεϊστές, Ινδουιστές, Βουδιστές, Παγανιστές και Εβραίους» μια «Καλή Τετάρτη». Εβραίοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν τον Τάισον ότι ήταν αδαής, επισημαίνοντας του πως τα Χριστούγεννα είναι και εβραϊκή γιορτή.

βόρειος πόλοςαστροφυσικόςτάρανδοςχριστιανοίΆγιος Βασίλης