Κόσμος|31.12.2021 09:11

Μετάλλαξη Όμικρον: Θετικά νέα από Νότια Αφρική - Χαλαρώνουν οι περιορισμοί καθώς πέρασε η κορύφωση του κύματος

Newsroom

Ενθαρρυντικά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού είναι τα νέα από τη Νότια Αφρική, καθώς η χώρα στην οποία εντοπίστηκε πρώτα η μετάλλαξη Όμικρον, ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για περιορισμό της διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς η κορύφωση του κύματος που έφερε η Όμικρον θεωρείται ότι πέρασε.

Τα αιτήματα για άρση του εν λόγω μέτρου, που όριζε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα πολλαπλασιάζονταν την εορταστική περίοδο και κυρίως ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ συνέλεγαν υπογραφές μέσω του διαδικτύου για άρση του βραδινού lockdown.

Η ανακοίνωση της προεδρίας

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται. Δεν υπάρχει επομένως κανένας περιορισμός όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας» ανέφερε η προεδρία. Η πώληση αλκοόλ επιτρέπεται και μετά τις 23.00 για τα καταστήματα που διαθέτουν σχετική άδεια.

«Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ξεπέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος» της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της προεδρίας. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 29,7% την εβδομάδα που πέρασε (συνολικά 89.781 από 127.753 που ήταν την αμέσως προηγούμενη). Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν επίσης σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας. «Μολονότι η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα» και η αύξηση των θανάτων ήταν «οριακή», συνέχισε η προεδρία.

Υποχρεωτική μάσκα σε δημόσιους χώρους - Τι συμβαίνει με συναθροίσεις

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους ενώ όσον αφορά στις συναθροίσεις, αυτές επιτρέπονται με όριο 1.000 ατόμων σε κλειστό χώρο και 2.000 σε ανοιχτό.

Κορονοϊόςμετάλλαξη ΌμικρονκρούσματαΝότια Αφρική